Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dvergblodberberis

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea 'Nana’

Synonyme navn er høstberberis ‘Atropurpurea Nana’. Slektsnavnet Berberis er en latinifisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet thunbergii er fra den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg (1743-1828). Sortsnavnet atropurpurea betyr mørk rød og nana betyr dverg. På svensk heter planten häckberberis, mens det mest vanlige engelske navnet er Japanese barberry ‘Atropurpurea Nana’.

Hjemsted/Opphav Dvergblodberberis er en sort som stammer fra Nederland.

Lav, løvfellende dvergbusk med ett, tueformet vekst, mørkt røde blad, gule blomster og mørkt røde bærfrukter. Nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

0,4-0,5 m høy, løvfellende dvergbusk med tett, tueformet vekst. Skudd med skruestilte knopper og enkle, kvasse, ca. 1 cm lange torner og små mørkt røde blad. Bladene er mer lysende røde vår og høst. I skygge blir bladene grønne. Gul ved og innerbark. Små, gullgule blomster i mai–juni. Mørkt røde bærfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Høstberberis er en nøysom busk som får best farge i noe tørr, mager, godt drenert jord både i sol og skygge. Den liker bedre noe sur (pH 5-7) enn kalkholdig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Blodberberis nyttes som er fargeinnslag i fjellhagen og i lave buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 0,4-0,6 m. Ugrasarbeid og annet vedlikehold i plantinger med berberis er vanskelig og tidkrevende da det er vanskelig å komme til på grunn av tornene. Tette plantinger er til god hjelp. Busken tåler mye forurensning og byklima. Fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Men muntlige rapporter går ut på at rødbladete sorter av høstberberis kan forårsake problemer for astmatikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er ufarlige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Berberis tåler sterk beskjæring, noe som fremmer utviklingen av godt fargede skudd og blad. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør skjæring skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (giftig ved og blad).

Formering

Dvergblodberberis formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).