Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkebusk

Weigela florida

Synonyme navn er roseklokkebusk, Weigela rosea, Diervilla rosea og Diervilla florida. Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried vom Weigel (1748-1831). Artsnavnet florida betyr riktblomstrende. På svensk heter busken rosenprakttry, mens i England blir den ofte bare omtalt som Weigela eller Old Fashioned Weigela.

Hjemsted/Opphav Arten finnes viltvoksende i Korea, Mandchuria, Nord-Kina og Japan. Mange sorter som er foredlet fram, er i handelen i dag.

Lav klokkebusk med bred, forgreinet vekst, rødlige grønne blad og rosarøde, klokkeformete blomster. Allergivennlig, nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H3-6, alt etter sort.

  • Roseklokkebusk (Weigela florida)

  • Roseklokkebusk (Weigela florida)

  • Roseklokkebusk 'Minuet' (Weigela florida 'Minuet')

  • Roseklokkebusk 'Minuet' (Weigela florida 'Minuet')

Plantebeskrivelse

Arten som ikke dyrkes hos oss, blir i sitt heimeområde en 3 m høy busk. Unge skudd er enten snaue eller har to langsgående striper av korte hår. Motsatte blad, som er 5-10 cm lange, eggformete til avlange eller omvendt eggformete, tilspissete, sagtannete, ofte med et rødlig skjær. På undersiden av bladet er nervene tett besatt med hår. Tallrike, rosa eller røde, klokkeformete blomster i juni-juli, som sitter i knipper i bladhjørnene. Men busken gjenblomstrer (remonterer) i august-september. Linseformete, opprette kapselfrukter med 2 klaffer, langt utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Sorter av klokkebusk er robuste, nøysomme busker, som trives på en solåpen plass med varm (godt sandholdig), drenert, næringsrik jord med en pH mellom 5,5 og 7.

Busken tilrås plantet til klimasone H3-H6, alt etter sort.

Bruksområder

Klokkebusk plantes ofte i buskgrupper, hvor de også kan være en fargekontrast til alt grønt. Buskene egner seg også godt til fri hekk og i fjellhager. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Sunn og frisk plante. Busken plantes i Sør-Norge, men i strenge vintre kan greiner og skudd fryse tilbake.

Allergi- og giftfare

Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skadde greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.

Formering

Klokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Noen utvalgte sorter

Weigela florida ’Foliis Purpureis’(’Purpurea’) – Klokkebusk ’Foliis Purpureis’  Nederlandsk utvalg.

0,8-1 m høy, løvfellende busk med utbredt, tett vekst. Rødlige skudd. Elliptiske, 5-10 cm lange, kortstilkete, rødlige blad. Skjeve, mørkt rosa, klokkeformete blomster i knipper i juni-juli. Klimasone: H5.

Weigela florida ’Korea’ E  – Klokkebusk ’Korea’ E – Norsk utvalg og E-plante (eliteplante). Funnet i Korea, 1600 moh.

1-1,5 m høy, løvfellende busk med tett forgreinet vekst. Brunlige skudd med motsatte knopper og elliptiske, 5 cm lange, kortstilkete, sagtannete blad. Tallrike, skjeve, dyprøde, klokkeformete blomster i juni-juli. Men busken remonterer (gjenblomstrer) utover høsten. Brukes til frie hekker. Klimasone: H6 i innlandet og H5 ved kysten.

Weigela ’Minuet’ – Klokkebusk ’Minuet’ – Kanadisk utvalg.

0,5-0,7 m høy, løvfellende busk med tett vekst. Rødlige skudd med motsatte knopper og elliptiske blad. Skjeve, rosarøde, klokkeformete blomster med gult svelg og mørkt, røde knopper i juni-juli, som sitter i knipper i bladhjørnene. Krone med lansettformete begerfliker. Linseformete, opprette kapselfrukter med 2 klaffer, langt utover høsten. Klimasone: H6.