Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerspirea

Spiraea nipponica

Et synonymt navn er nipponspirea. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet nipponica betyr fra Japan (Nippon). I Sverige kalles planten girlandspirea og på engelsk blir den kalt Nippon Spirea.

Hjemsted/Opphav Sommerspirea finnes viltvoksende i Japan og den er dyrket i Europa siden 1908. Arten er ikke i handelen i Norge, men arten omfatter flere kultivarer (sorter) som dyrkes over store deler av landet vårt.

Middels høy busk med buete greiner, mørkegrønne blad og hvite blomster i halvskjerm. Allergivennlig og nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H7.

  • Sommerspirea (Spiraea nipponica')

  • Sommerspirea (Spiraea nipponica')

  • Sommerspirea (Spiraea nipponica')

  • Sommerspirea 'Halward's Silver Bride' (Spiraea nipponica ‘Halward’s Silver Bride’)

  • Sommerspirea 'Halward's Silver Bride' (Spiraea nipponica ‘Halward’s Silver Bride’)

  • Sommerspirea 'Halward's Silver Bride' (Spiraea nipponica ‘Halward’s Silver Bride’)

Plantebeskrivelse

2 – 2,5 m høy, løvfellende busk med stivt opprette greiner som buer utover. Mørke, brunrøde, kantete kvister. Brede, 1,5- 3 cm lange, helrandete, omvendte eggformete blad med kileformet basis, mørkegrønn overside og blåliggrønn underside og runde tenner nær spissen. Hvite, tallrike blomster i kompakte halvskjermer langs fjorårsskudd i juni-juli. Fruktene er små skolmkapsler med små frø i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sommerspirea trives best på solrik plass i humusrik, godt drenert og næringsrik jord, men den vokser også godt i halvskygge. Årlig gjødsling om våren gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sortene av sommerspirea egner seg godt til buskgrupper, fri hekk, krukker og kasser. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m alt etter sort, og til hekk: 0,3-0,5 m. Sommerspirea er frisk og lite plaget av sykdommer og skadedyr. Busken trives dårlig nær og under bjørk, men den tåler trafikkmiljø godt.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Sommerspirea trenger ikke årlig beskjæring. Eldre busker fornyes ved at grove greiner skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, bør en skjæring skje like etter blomstring med tanke på neste års blomstring.

Formering

Sommerspirea formeres mest vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.

Sorter

Spiraea nipponica ’Belbuan’ – Sommerspirea ’Belbuan’

1, 5 -2 m høy busk med stive, opprette, overhengende greiner. Sirlig bladverk. Tallrike, hvite blomster i halvskjermer som dekker fjorårsgreinene på forsommeren. Sorten ‘Belbuan‘ er en utvalgt E-plante; som stammer fra tidligere Belbuan Planteskole i Trondheim. Vindsterk busk som er god både som enkeltstående, i gruppe og til fri hekk. Klimasone: H7.

 Spiraea nipponica ‘Halward’s Silver Bride’ – Sommerspirea ‘Halward’s Silver Bride’

0,5-1 m høy busk med svært tett, vekst. Hvite blomster i halvskjermer. Svært blomsterrik. God både i bed og i krukker. Klimasone: H7.

Spiraea nipponica ’June Bride’  – Sommerspirea ’June Bride’

1-1,5 m høy busk med grasiøs vekst. Tallrike, hvite blomster i kompakte halvskjermer i juli. Sorten som er kanadisk, er god til buskgrupper og fri hekk. H7.