Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hortensia (Stuehortensia)

Hydrangea macrophylla

Et synonymt navn er klasehortensia. Slektsnavnet Hydrangea er gresk, og er sammensatt av hydor, som betyr vann og aggeion, som betyr kar, vase; og som enten viser til formen på fruktkapselen eller til at planten trenger mye vatn. Artsnavnet macrophylla betyr med store blad. Det norske navnet hortensia stammer sannsynligvis fra elskerinnen Hortense Barre til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun var med ham på en oppdagelsesreise til Østen på 1700-tallet, og et av plantefunnene fikk navn etter henne. På svensk heter planten kun hortensia, mens noen engelske navn bigleaf hydrangea, French hydrangea, lacecap hydrangea, mophead hydrangea og penny mac.

Hjemsted/Opphav Stuehortensia som er i handelen i dag er en samling sorter (kultivarer) som er blitt til gjennom et utstrakt foredlingsarbeid i flere land, blant annet i Tyskland og Sveits.

50-150 cm høy, løvfellende busk med tett, rund vekst, med hvite, blå, røde eller rosa blomster i runde eller flate hoder. Allergivennlig surjordsplante for en varm, solrik plass. Klimasone: H3-5.

  • Stuehortensia (Hydrangea macrophylla)

  • Stuehortensia (Hydrangea macrophylla)

  • Stuehortensia 'Bodensee' (Hydrangea macrophylla 'Bodensee')

  • Stuehortensia 'Bodensee' (Hydrangea macrophylla 'Bodensee')

Plantebeskrivelse

0,5-1,5 høy, løvfellende busk med tett, rund vekst. Lange, småflekkede årsskudd med store, motsatte, 10-20 cm lange, bredt eggformete til omvendt eggformete, grovtannete blad. Blå, røde eller rosa blomster i store, runde eller flate hoder i juli-oktober. De indre blomstene i blomsterstanden er fertile, de ytre er sterile med store, oftest hvite begerblad. Surheten i jorda påvirker blomsterfargen. Sur jord (pH 4,5-5,5) gir blå blomster, mens mer alkalisk jord (pH 6,5-7,5) gir rosa blomster. Dette skyldes innholdet av frie aluminium-ioner i jorda, som øker med synkende surhetsgrad. Mange frie Al-ioner gir blå blomster. Gjødsles dyrkingsmediet med aluminiumsulfat, vil vi få mer blåfargete blomster. Vi kan oppnå samme resultat i hagen ved å gjødsle med aluminiumsulfat.

Vekstkrav og klimasone

Stuehortensia trives best i en kalkfattig (pH 5-6), dyp, moldrik, jevnt fuktig jord på en solrik, varm plass. Jord til hortensia kan forbedres ved å blande inn naturtorv som ikke er kalket. Årlig gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H3-5, alt etter sort.

Bruksområder

Busken egner seg godt i forkant av buskgrupper og i trafikkøyer.  Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Men stuehortensia er også viktig innendørs potteplante.

Allergifare

Hydrangea er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking, er ikke kjent.

Beskjæring

Stuehortensia tåler å beskjæres, men skjæringen består først og fremst i å fjerne de delene av planten som har frosset i løpet av vinteren, samt å fjerne tynne og lite vekstkraftige skudd. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør all beskjæring skje om våren.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Utvalgte sorter

Stuehortensia ‘Bouquet Rose’ – Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’ 

0,5-1,5 m høy busk med tett, rund vekst. Blomster i runde hoder, blå i sur jord, røde i kalkholdig jord, fra juli til oktober. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Stuehortensia ‘Forever Pink’ – Hydrangea macrophylla ‘Forever Pink’ 

0,5-1,5 m høy busk med tett, rund vekst. Blomster i store, runde rosarøde hoder, fra juli til oktober. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Stuehortensia ‘Mariesi Perfecta’ – Hydrangea macrophylla ‘Mariesi Perfecta’  Et synonymt navn er ‘Blue Wave’.

0,5-1,5 m høy busk med tett, rund vekst. Blomster i store, flate hoder med fertile blå og rosa til blå randblomster, fra juli til oktober. Klimasone: H4.