Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ungarsk syrin

Syringa josikaea

Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet josikaea er etter den ungarske baronessen Rosalie von Josika. Det norske navnet viser til plantens heimland. I Sverige kalles planten ungersk syren og på engelsk blir den kalt Hungarian Lilac.

Hjemsted/Opphav Ungarsk syrin er viltvoksende i Ungarn og nordre deler av Karpatene.

Høy busk med stivt opprette greiner og en frodig, åpen vekst. Store, brede blad og blå eller blåfiolette blomster i endestilte topper. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk som trives i flere slags jord. Klimasone H7-8.

 • Syringa josikaea 'Grete Wormdal'

 • Syringa josikaea 'Grete Wormdal'

 • Syringa josikaea 'Grete Wormdal'

 • Syringa josikaea 'Grete Wormdal'

 • Syringa josikaea 'Grete Wormdal'

 • Ungarnsyrin 'Oden' E (Syringa josikaea 'Oden' E)

 • Ungarnsyrin 'Oden' E (Syringa josikaea 'Oden' E)

 • Ungarnsyrin 'Oden' E (Syringa josikaea 'Oden' E)

 • Ungarnsyrin 'Rå' E (Syringa josikaea 'Rå' E)

 • Ungarnsyrin 'Rå' E (Syringa josikaea 'Rå' E)

 • Ungarnsyrin 'Rå' E (Syringa josikaea 'Rå' E)

Plantebeskrivelse

3–5 m høy, bred busk med tett, grov vekst. Stivt opprette greiner med gråligrøde kvister, motsatte knopper og en stor endeknopp. Glatt bark med få store korkporer (lenticeller). Brede, elliptiske, bulkete, 6-12 cm lange blad med mørkegrønn overside og blågrønn underside. Gule høstfarger.

Purpurlilla, 10-15 cm lange, opprette blomstertopper i enden av hvert skudd i juni-juli. Blomstene dufter noe, men lukter ikke godt. Frukten er en 2-rommet kapsel med frø med smale vinger. Ungarnsyrin har en hard og tung ved.

Vekstkrav og klimasone

Ungarnsyrin en nøysom, svært vindsterk og robust busk, som trives best i en svakt sur eller kalkholdig, drenert jord (pH 5,5-8), både i sol og skygge. Den vokser også godt både i sandjord og i leirjord. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Syringa josikaea er uvanlig vindsterk plante som benyttes mye i buskgrupper, til lé og fri hekk, særlig i utsatte strøk. En bedre kystplante finnes knapt. Planteavstand i gruppe: 2–4 m og til hekk: 0,5-1 m. Busken anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen, da den er svært salttolerant både for saltsprut og salt i jorda. Ungarsk syrin er en sunn og frisk busk. Den fremmer plante- og dyrelivet, bl.a. henter bier nektar og pollen fra planten.

I Norge har ungarnsyrin forvillet seg enkelte steder i landet. Busken kan plantes over hele landet, både i innlandet og ute ved kysten. Ungarnsyrin er en svært viktig busk i Nord-Norge.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ungarsk syrin tåler sterk beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm, år om annet. Slik fornyelse bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Arten formeres med frø og skuddstiklinger. Sorter podes eller mikroformeres (vevsplanter).

Noen utvalgte sorter

Syringa josikaea ’Grete Wormdal’Ungarsk syrin ’Grete Wormdal’ – Fra Wormdal Planteskole, Fannrem.

3-4 m høy og bred busk med kraftig vekst. Tallrike, rødlilla blomster med noe duft i fyldige topper (juni-juli). Vindsterk busk til buskgrupper, som frittstående og til fri hekk. Klimasone: H7-8.

Syringa josikaea ‘Oden’ E  – Ungarsk syrin ‘Oden’ E

2-3 m høy, bred busk med kompakt vekst, blanke blad og fiolette blomster, i juni. Relativt saktevoksende. Vindsterk busk som egner seg godt som skjerm både mot innsyn og vind. Busken er god både til fri hekk, buskgrupper og som en solitærplante. Den kan også brukes som klipt hekk, men da går det sterkt utover blomstringa. Svært nøysom busk i sol og halvskygge, på en godt drenert ikke for tørr og sur jord. Den trives godt over hele landet både i kyst- og innlandsklima. Klimasone: H7-8.

Syringa josikaea ’Holte’ – Ungarsk syrin ’Holte’ – E-plante fra et norsk utvalg.

3-4 m høy og bred busk med kraftig, middels tett vekst. Tallrike, rødfiolette blomster med duft i lange, opprette topper (juni-juli). Vindsterk busk til buskgrupper, som frittstående og til fri hekk. Klimasone: H7-8.

Syringa josikaea ’Rå’ E – Ungarnsyrin ’Rå’ E – Eliteplante fra et utvalg i Nord-Norge.

2-3 m høy busk med stivt opprette greiner, og en kompakt form. Mørkt blåfiolette blomster i korte, stivt opprette topper (juni-juli). Vindsterk busk til buskgrupper, som frittstående og til fri hekk. Klimasone: H8.