Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Parklind ‘Pallida’

Tilia x europaea ‘Pallida’

Et synonymt navn er keiserlind og muligens Tilia x europaea ‘Konigslinde’. Et synonymt navn for Tilia x europaea er Tilia vulgaris (v. betyr vanlig). Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Hybridnavnet europaea betyr fra Europa, mens sortsnavnet ‘Pallida’ betyr bleik, som trolig viser til bladundersiden. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. På svensk heter treet parklind, og engelske navn er common linden og Kaiser linden.

Hjemsted/Opphav Tilia x europaea (parklind) er en hybrid (krysning) mellom småbladlind (Tilia cordata) og storbladlind (Tilia platyphyllos), som kan oppstå spontant i naturen på steder foreldreartene vokser. Hybriden stammer trolig fra materiale som ble gitt av den nederlandske kongen Willem III (1817-90) etter at mange planteskoler hadde fått ødelagt trærne sine etter den store oversvømmelsen i Nederland i 1873.

Høyt, løvfellende, opprett tre med bred krone. Allergivennlig, nøysomt park- og gatetre. Klimasone: H5.

  • Parklind 'Pallida' (Tilia x europaea ‘Pallida’)

  • Parklind 'Pallida' (Tilia x europaea ‘Pallida’)

Plantebeskrivelse

25-30 m høyt, løvfellende, kraftig opprett tre med bred krone. Stammebarken er lyst grå. Rødbrune kvister med utstående knopper. Bladene er 6-10 cm lange, rundaktige med tverr bladgrunn. Bladoversiden er skinnende grønn, mens undersiden er lysegrønn. Gule høstfarger. Nokså uanselige blomster, 5-10 sammen i hengende kvaster i juli. Filthårete kapselfrukter med utdratt spiss og vinge på fruktskaftet i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Parrklind er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Men den vokser også bra på tørrere sandjord og noe leirete jord. Tåler bra med vind.

Parklind tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parklind er det treslaget som oftest blir plantet i byer og gatemiljøer. Treet er et svært vanlig parktre, og rundt om på landet finnes mange tuntre av parklind. Treet tråler godt byluft. Planteavstand: 10-20 m. Endelig anbefales parklind sterkt til veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parklind tåler sterk beskjæring.

Formering

Parklind formeres med poding.