Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress ‘Plumosa’

Chamaecyparis pisifera ‘Plumosa’

Et synonymt navn er ertesypress ‘Plumosa’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). Sortsnavnet ‘Plumosa’ betyr fjærlignende (bladene). På svensk heter treet ärtcypress, mens vanlige engelske navn er plumosa sawara cypress og plumosa falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Plumosa’ er en ungdomsform, som trolig er en mutasjon med nåleformete blad. Planten ble hentet fra Japan av den engelske planteskolemannen John Gould Veitch (1839-70) i 1861.

Middels høyt nåletre med bred kjegleformet krone, ofte med flere stammer. Allergivennlig tre med mykt, fjørdelt bar. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet krone, ofte med flere stammer. Kvisten har allsidig forgreining. Planten har både skjellformete og nåleformete blad. Det fjørdelte baret er mykt, med hvite, avgrensede spalteåpningsflekker på undersiden. Runde, 4-7 mm brede, kantete kongler som ligner frøene til margert.

Vekstkrav og klimasone

Nålesypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Nålesypress ‘Plumosa’ egner seg godt i grupper med alltidgrønne planter. Planteavstand: 3-5 m. Treet tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Den trives best på fuktige steder i kyst- og fjordstrøk.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg.

Formering

Nålesypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).