Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gran ‘Inversa’

Picea abies ‘Inversa’

Synonyme navn er hengegran 'Inversa' og rødgran ‘Inversa’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix, som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (Abies alba). Sortsnavnet ’Inversa’ betyr omsnudd (greiner vokser loddrett nedover). På svensk heter treet gran, mens engelske navn er Norway Spruce ‘Inversa’ og weeping Norway Spruce.

Hjemsted/Opphav Gran ‘Inversa’ ble oppdaget rundt 1855 av R. Smith ved Kinlet Hall, Shropshire, i Storbritannia.

Middels høyt, alltidgrønt nåletre med hengende greiner og toppskudd og grønne, spisse nåler. Nøysomt tre som må bindes opp. Klimasone: H6.

  • Hengegran (Picea abies 'Inversa')

Plantebeskrivelse

1-10 m høyt, alltidgrønt nåletre med hengende greiner og toppskudd. Høyden avgjøres av hvor høyt toppskuddet bindes opp. Veksten er svært uregelmessig, og treet må holdes i tømme alt etter hvordan vi ønsker den skal vokse. Grønne, stikkende nåler.

Vekstkrav og klimasone

Gran ‘Inversa’ er et nøysomt tre som trives på jevnt fuktig jord, men treet har grunn flatrot og jorda trenger ikke å være dyp. Trives godt i full sol, men tåler noe skygge. Små krav til næring.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Gran ‘Inversa’ passer godt som frittstående i fjellhager, hager og parker eller i gruppe med andre lave alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-3 m. I Norge blir sorten plantet både i Sør- og Nord-Norge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Svært få astmatikere og personer med allergisk snue, oppgir å få særlige plager av gran innendørs.  Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gran ‘Inversa’ trenger lite beskjæring, men enkelte greiner som vokser i en uønsket retning må enten bindes opp eller skjæres bort. Planten må formes.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).