Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Edelfløyelsblom

Tagetes patula

Synonyme navn på planten er sprikefløyelsblom og Tagetes patula-hybrider. Slektsnavnet Tagetes kommer fra Tages, en etruskisk gud. Artsnavnet patula betyr utbredt, og viser til voksemåten. Det norske navnet fløyelsblomst kommer av de fløyelsaktige blomstene. På svensk heter planten sammetstagetes, mens engelske navn er Dwarf Marigold, French Marigold og Dwarf French Marigold.

Hjemsted/Opphav Tagetes patula stammer trolig fra Mexico og Guatemala. Den ble innført til Europa I 1573. Edelfløyelsblomst er i dag et samlenavn for navnesorter (kultivarer) som er frembrakt gjennom mange år med systematisk foredling I flere land.

Sommerblomst med opprett, litt spinkel vekst, aromatisk duft, mørkegrønne dypt flikete blad og små, enkle eller fylte korgblomster i gule, oransje eller mahognirøde fargenyanser. God gruppeplante i bed.

  • Edelfløyelsblomst (Tagetes patula)

  • Edelfløyelsblomst (Tagetes patula)

  • Edelfløyelsblomst (Tagetes patula)

  • Edelfløyelsblomst (Tagetes patula)

Plantebeskrivelse

15–30 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett, litt spinkel, godt forgreinet vekst. Hele planten har en sterk aromatisk duft ved berøring. Motsatte, dypt flikede, mørkegrønne blad. Små (4–7 cm brede), enkle eller fylte korgblomster i gule, oransje eller mahognirøde fargenyanser. Sorter med flerfargete og mønstrede blomster finnes. Midtkronene i blomsten er ofte lange og flikete, mens kantkronene er tverre eller noe buktet inn i spissen. Blomsterrik plante med en vedvarende blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Tagetes trives best på lett, næringsrik, veldrenert moldjord i sol og halvskygge. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder, særlig på godt sandholdig jord.. For tett planting gir høgere (og spinklere) planter.

Bruksområder

Tagetes er en av våre mest brukte sommerblomster på grunn av sin farge og blomsterrikdom. Dessuten har planten et sunt og friskgrønt bladverk som pynter opp. Den egner seg godt i bed, hvor den gir en god massevirkning om flere planter settes sammen i grupper. Planteavstand i gruppe: 25 cm. Edelfløyelsblomst er en god plante i kasser, kummer, urner og ampler, sammen med hengende sommerblomster. Siden Tagetes er svært frostømtålig, må den ikke plantes ut for tidlig om våren. Brukes også til snitt, holdbarhet: 6–10 dager. Blomstene tåler mye regn uten å ta skade. Ved å fjerne ferdige blomster, økes blomstermengden og lengden på blomstringen. I økologisk dyrking brukes den i kampen mot skadedyr, da skadedyr ikke liker plantens aromatiske lukt.

Allergifare

Tagetes forårsaker plager hos mange allergikere på grunn av den sterke duften av plantene ved nærkontakt. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, mest fra snitt blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tagetes formeres med frø. Edelfløyelsblomst har 250-350 frø per gram og til 1000 planter trengs 7-10 g frø. Spirer etter 1-2 uker ved 18 grader. Spires mørkt. Kulturtid: 60-70 døgn ved 15-16 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen.