Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hanekam

Celosia argentea var. cristata

Et synonymt navn er Celosia argentea, som har fått navnet sølvamarant. Slektsnavnet Celosia kommer av det greske ordet keleos som betyr flammende, lysende. Varietetsnavnet cristata betyr kamlignende. I Sverige kalles planten tuppkam og i England kalles den cockscomb.

Hjemsted/Opphav Hanekam har sin opprinnelse fra tropiske områder i Asia.

20-40 cm høy, ettårig, buskaktig sommerblomst med store, lysegrønne, avlange blad og røde eller gule blomster (etter sort) som ligner en hanekam, fra juli til frosten.

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, ettårig, buskaktig sommerblomst med lysegrønne, lansettforma blad. Men sorter med røde blas finnes. Blomstene i ulike nyanser av gult og rødt (etter sort), ligner en hanekam. Blomstring: juni-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Hanekam trives best på en solrik og noe beskyttet vokseplass, og den trives best I en veldrenert, moldrik, godt sandholdig og kalkholdig jord. Bør vannes I perioder med langvarig tørke.

Bruksområder

Hanekam er attraktiv på grunn av den kamformete blomsterstanden. Hos oss dyrkes den i bed, kasser eller potter. I Norge er den også en vanlig potteplante. Endelig er reveamarant en god snittblomst, med en holdbarhet på 7-15 dager. Blomsterstandene kan også tørkes til bruk i tørre dekorasjoner.

Allergifare

I utenlandsk litteratur sies det at amaranrslekta forårsaker allergier, men amaranter som brukes i Norges dyrkes i et lite omfang og de er insektbestøvere. Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking av reveamarant i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og dyrking

Hanekam formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante ved å så noen frø i potter, og tynne ut plantene når de har vokst seg til. Utplanting i bed, krukker eller kasser bør ikke skje før faren for nattefrost er over.