Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåsvingel-hybrider

Festuca Glauca-gruppen

Synonyme navn er Festuca ovina var. glauca og Festuca cinerea. Slektsnavnet Festuca, lat. for strå. Artsnavnet glauca betyr blågrå. I Sverige heter planten blåsvingel og i England brukes navnet blue fescue.

Hjemsted/Opphav Planten vokser opprinnelig i Sentral-Europa. Mange kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Flerårig, tuedannende, prydgras med små, blå topper med trådtynne blad. Klmasone:H6.

  • Festuca glauca 'Elijah Blue' (Blåsvingel 'Elijah Blue')

Plantebeskrivelse

20-30 cm høyt, tuedannende, flerårig gras med aks i små, blå topper. Trådtynne, ru, mer eller mindre blågrå blad, avhengig av sorten. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone.

Blåsvingel liker godt mager, godt sandblandet, forholdsvis tørr jord i sol. Planten mister noe av bladfargen på næringsrik jord. Men stauden vokser også godt på mer skyggefulle steder. Planten bør skjæres kraftig ned om våren, og den kan også skjæres midt på sommeren for å få bedre farge på de unge bladene. Planten bør omplantes med   noen års mellomrom, for ikke å miste fasongen.

Graset tilrås plantet til klimasone H6. Men det er stor variasjon i herdighet mellom sortene.

Bruksområder

Blåsvingel plantes i forskjellige tørre rabatter, ikke minst i fjellhager. Planten brukes også til villflor.

Allergi- og giftfare

Festuca (svingel) har en relativt høy pollenproduksjon. Blomstrende gras er en av de vanligste årsakene til pollenallergi i Norge. Grasarter som produserer mye pollen bør derfor ikke plantes nær skoler, lekeplasser og andre steder der pollenallergikere kan forventes å oppholde seg over lengre tid. Svingel er en av disse slektene.

Formering

Svingel formeres både med deling og med frø.