Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Breibladlilje

Hosta x fortunei

Et synonymt navn er breibladhosta. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet fortunei stammer fra skotten Robert Fortune (1843-62), som samlet planter i bl.a. Kina og Japan. I Sverige kalles planten blomsterfunkia og i England brukes navn som Plantain Lily, Ty, Funkie og Herrtzlilie.

Hjemsted/Opphav Breihosta er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes både arten og flere navnesorter.

Bladstaude med tueformet vekst, kjøttfulle røtter, grågrønne blad og lilla traktforma blomster i tette klaser. Flere sorter med andre bladfarger. Villig skyggeplante. Klimasone H7.

  • Breihosta 'Aureomarginata' Hosta x fortunei 'Aureomarginata'

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

  • Breihosta (Hosta x fortunei)

Plantebeskrivelse

50 cm høy, bladfellende staude med tett, tueforma vekst og kjøttfulle røtter i knipper. De brede, grunnstilte, hjerteformete, grågrønne blad har bueformete, markerte nerver. Lange bladstilker med vingekanter. Spadeformete støtteblad. Bladformen varierer imidlertid litt med sortene. Gul høstfarge. Lilla, traktformete, hengende blomster ganske tette klaser i toppen av stenglene i juli-august.  Frukta er en hengende, kapsel. Men planten setter sjelden frø.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Sorter med fargevariasjoner i blada trenger mer lys.

Breihosta tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og langs nordveggen, ved vatn og som bunndekke. Bregner og andre skyggestauder er gode naboer til Hosta. Planteavstand: 50 cm. Brukes også til snitt (blada). Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst.

Noen gode sorter av Hosta x fortunei

Sort Høyde, cm Bladfarge Blomster, farge og måned Klimasone
Albo-marginata’ 65 Blad med hvite kanter Lilla blomster i juni-juli H7
»Albo-picta’ 70 Gule blad med klargrønne kanter Lys lilla blomster i Juli-august H7
Aurea’ 60 Gul blad om våren og grågrønne blad om sommeren Blålilla blomster i juli-august H7
‘Aureomarginata’ 50 Grønne blad med gule kanter Blåfiolette blomster i  juli-august H7
Hyacynthina’ 100 Mørkegrønne blad Lilla blomster i juni-juli H7