Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjørnellik-hybrider

Dianthus Plumarius-gruppen

Et synonymt navn er fjærnellik-hybrider. Den blir også kalt hagefjørnellik. Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomster, det vil si egentlig betyr navnet guden Zevs’s blomster. Betydningen av navnet er også toblomstret. Artsnavnet plumarius betyr fjøraktig. I Sverige heter planten fjädernejlika, og engelske navn er common pink og garden pink.

Hjemsted/Opphav Fjørnellik er viltvoksende i østre deler av Mellom-Europa.

Bladfellende, tuedannende staude med grågrønne blad og duftende, frynsete blomster i hvite, rosa eller røde fargenyanser, etter sort. God plante i fjellhager og på murer. klimasone H7.

  • Dianthus Plumarius-gruppen (Fjørnellik)

  • Dianthus Plumarius-gruppen (Fjørnellik)

  • Dianthus Plumarius-gruppen (Fjørnellik)

Plantebeskrivelse

25-50 cm høy, bladfellende staude som danner tette, nedliggende puter. Motsatte, smale, 5 cm lange, grågrønne blad. Hvite, rosa eller røde blomster, etter sort, som sitter enkeltvis, eller svært få, i toppen av tynne stengler. De duftende blomstene har kronblad med så dype innskjæringer, at de virker frynsete. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Fjørnellik er villig plante som trives godt på en solrik vokseplass i tørr, sandrik, godt kalkholdig, mager jord. Planten tåler ikke stående fuktighet vinters tid. Ingen gjødsling er nødvendig. Planten bør deles med noen års mellomrom, for å bli langlivet. Deling og omplanting bør skje om våren eller på sensommeren. Siden haren er glad i nellik om vinteren, kan det bli nødvendig å dekke til planten.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Fjørnellik er en staude som egner seg i fjellhager og på plantemurer. Planteavstand: 35 cm.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjørnellik kan formeres med basisstiklinger og deling.

Noen utvalgte sorter av fjærnellik

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, måned Klimasone
Albus’ 30 Hvit, fylt. Juni-juli H7
Doris’ 20 Laksrosa. Halvfylt. Juni-juli H7
Double Rose’ 20-25 Rosa. Fylt. Juni-juli H7
Hercules’ 40 Hvit m/rosa øye. Juni-juli H7
Maggi’ 20 Rosa, fylt. Juni-juli H7
Roseus’ 50 Rosa. Juni-juli H7