Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gullsolhatt

Rudbeckia fulgida var. speciosa

Et synonymt navn er praktsolhatt. Slektsnavnet Rudbeckia er etter Olof Rudbeck, både d.e., som grunnla Uppsala botaniske hage (død 1702), og d.y. som var botaniker m.m. (død 1740). Artsnavnet fulgida, er av fulgere, lyne, glinse. Speciosa betyr skjønn. I Sverige heter planten strårudbeckia, mens det engelske navnet er black-eyed Susan.

Hjemsted/Opphav Gullsolhatt har sin opprinnelse fra Nord-Amerika.

Middels høy, bladfellende, opprett, godt forgreinet staude med stive stengler. Brede, stengelomfattende, lansettformede blad og oransjegule korgblomster med en brun midtskive. Rabatt- og snittstaude. Klimasone H5.

  • Gullsolhatt (Rudbeckia fulgida var. speciosa )

  • Gullsolhatt /Rudbeckia fulgida var. speciosa )

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy (etter sort), bladfellende, opprett, greinet staude med stive, hårete stengler. Grunnstilte blad i en tett tue. Bladene er brede, stengelomfattende, lansettformede og grovtannete. Korgblomster, ca. 10 cm brede, med mørkebrun, opphøyd midtskive og oransjegule kantkroner, som er litt bøyd bakover. Blomstring fra juli til frosten kommer. All tilvekst i planten skjer fra rotklumpens ytterkanter, noe som fører til at planten blir glissen i midten med årene.

Vekstkrav og klimasone

Gullsolhatt trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, moldrik jord, på en solrik og noe vindskjermet plass. Vatning anbefales i tørkeperioder. Våren er den beste tiden for omplanting, som anbefales hvert fjerde år, eller når planten begynner å bli glissen i midten. Oppbinding kan bli nødvendig, særlig for de høye sortene.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Gullsolhatt er en god solitær- og rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Den er også en holdbar snittblomst.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gullsolhatt formeres enkelt med deling om våren. Men også frø og toppstiklinger brukes i formeringa.

Sort

En mye brukt sort er ‘Goldsturm’, 60 cm høy med oransjegule kantkroner og brun midtskive.