Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagejordbær

Fragaria x ananassa

Slektsnavnet Fragaria tror vi stammer fra verbet fragro, som refererer til fruktens aroma. Romerne kalte ikke jordbær Fragraria men Fragrum (av fragrans som betyr velluktende) på grunn av den velluktende bæra, og dette er så siden blitt til Fragraria. Artsnavnet ananassa mener man også har sammenheng med jordbærets gode lukt. Mer sjelden ble vårt dyrkede jordbær kalt ananasjordbær. På latin heter ananass ((Ananas comosus). I Sverige kalles planten jordgubbe, og det engelske navnet er Stravberry.

Hjemsted/Opphav Hagejordbær Fragaria x ananassa er en hagehybrid-art som har oppstått fra to amerikanske arter, nemlig virginiajordbær (Fragaria virginiana) fra Nord-Amerika og chilejordbær (Fregaria chiloënsis) fra Nord- og Sør-Amerika. Hybriden så dagens lys i Frankrike på 1700-tallet, og vi tror den har vært i Norge siden tidlig på 1800-tallet. I Norge finnes forvillete jordbærplanter over det meste av landet.

Populær urteaktig matplante med 3-kopla blad, hvite blomster og røde, søte og aromatiske bær. Trives i nesten all slags jord. Klimasone H6.

  • Fragaria ananassa (Hagejordbær)

Plantebeskrivelse

Jordbærplanten har en kortleddet, loddrettstående rotstokk, som hvert år danner nye røtter over de gamle. De fleste røttene ligger derfor svært grunt i jorda, og planten tåler lite tørke. Stengelen er svært kort, og bladene sitter tett sammen som i en rosett. Eldre stengler har flere stengler på samme rotstokk.

Bladene er 3-koplet og har en stiv, korthåret stilk. Fra knopper ved bladfestet vokser det fram utløpere (tæger), og fra disse gror det fram nye planter. Derfor er jordbærplanten lett å formere.

Blomsterknoppene dannes året før bærene utvikles, og blomsterstanden er en kvast. Blomsten hos våre dyrkede kultivarer (sorter) er 2-kjønnet, det vil si at blomsten har både pollenbærere og fruktknute, slik at det ikke trengs noen pollensort for å gi avling.

Jordbæret er en såkalt falsk frukt, som dannes ved at blomsterbotnet svulmer opp, og de egentlige fruktene, som er små nøttefrukter, ligger nedsenket i bærets overflate. Disse nøttefruktene utskiller et plantehormon, som regulerer vekst og utvikling hos bærene.

Vekstkrav og klimasone

Hagejordbær kan dyrkes på nesten all slags jord bare den er godt drenert, men planten trives best på en moldrik, litt sandholdig jord som kan holde på fuktigheten. Vokseplassen bør ligge lunt til, og helst slik at snøen ikke blåser bort om vinteren. Et godt og jevnt snølag verner mot kulde. Flerårig ugras, som kveke, bør det være minst mulig av der det dyrkes jordbær. Gjødsling kan skje med husdyrgjødsel før planting, eller med klorfattig handelsgjødsel i senere år.

Hagejordbær tilrås plantet til klimasone H5-7, alt etter sort (se sorter nedenfor).

Bruk

Hagejordær er et populært bær på grunn av sin karakteristiske aroma, knallrøde farge, saftige bygning og søte, gode smak. Den spises i store mengder i fersk tilstand eller tilberedt som syltetøy, juice, iskrem, milkshakes o.l. Kunstige jordbærsmaker og aromaer er også mye brukt i produkter som godteri, såpe, lipgloss, parfyme og flere andre produkter.

Allergifare

Jordbærplanten i seg selv skaper ingen helseproblemer, men overfølsomme personer kan få hudproblemer ved kontakt med frukta. Urticaria etter jordbærspising, som kan skape kløe eller vabler på huden, er ikke uvanlig, særlig blant barn. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagejordbær formerer seg vegetativt ved utløpere, som kan deles fra og som raskt blir til nye planter.

Noen utvalgte sorter av hagejordbær som er i handelen

Jordbær ‘Bounty’ (Fragaria ananassa ‘Bounty’)

Bær:             Store, kjegleforma, mørkerkerøde, faste jordbær med svært god smak

Bæreevne:     Svært riktbærende. Kraftig vekst.

Modningstid: Middels tidlig til sein, fra først i juli.

Bruk:  Konsum- og konservesbær. Syltetøy taper farge under lagring.

Sykdommer:          Sterk mot sjukdommer.

Klimasone:     H5-6.

Jordbær ‘Frida’ (Fragaria ananassa ‘Frida’)

Bær:             Store, uregelmessige, mørkerkerøde, faste jordbær med god smak.

Bæreevne:    Riktbærende. Kraftig vekst.

Modningstid:           Middels tidlig, fra først i juli.

Bruk:            For allsidig bruk.

Sykdommer:          Sterk mot sjukdommer. Lite råtning.

Klimasone: H6.

Jordbær ‘Glima’ (Fragaria ananassa ‘Glima’)

Bær:             Middels, velformede, glinsende, røde, faste jordbær med god smak.

Bæreevne:    Riktbærende. Middels kraftig vekst.

Modningstid: Tidlig, fra første halvdel av juni.

Bruk:            God til syltetøy. Svært aktuell på Vestlandet og i Nord-Norge.

Sykdommer:          Helst sterk mot sjukdommer. Svak for tørke.

Klimasone: H7-8.

Jordbær ‘Jonsok’ (Fragaria ananassa ‘Jonsok’)

Bær:             Under middels, kjegleformede, mørkerøde jordbær med god smak.

Bæreevne:    Svært riktbærende. Kraftig vekst. Mørkegrønne, glinsende blad.

Modningstid: Tidlig, fra første halvdel av juni.

Bruk:            Konsum- og konservesbær. God i innlandet i Sør-Norge.

Sykdommer:          Råtner lite. Noe utsatt for øyeflekk (soppsykdom).

Klimasone: H7-8.

Jordbær ‘Korona’ (Fragaria ananassa ‘Korona’)

Bær:             Store, kjegleforma, røde, faste jordbær med god smak.

Bæreevne:    Svært riktbærende. Middels kraftig vekst.

Modningstid:           Middels tidlig, fra månedsskiftet juni-juli.

Bruk:            Konsumbær. Vår viktigste sort til friskkonsum.

Sykdommer:          Råtner lite. Noe utsatt for mjøldogg og øyeflekk.

Klimasone: H6.

Jordbær ‘Polka’ (Fragaria ananassa ‘Polka’)

Bær:             Middels store, velformede, faste, mørkerøde jordbær med god smak.

Bæreevne:    Stor bæreevne. Middels kraftig vekst.

Modningstid:           Middels tidlig, fra først i juli.

Bruk:            God som spisebær og til syltetøy.

Sykdommer:          Sterk mot sykdommer.

Klimasone: H6-7.

 

Jordbær ‘Senga Sengana’ (Fragaria ananassa ‘Senga Sengana’)

Bær:             Store, kjegleforma, kantede, røde jordbær med god, kraftig smak.

Bæreevne:    Svært riktbærende. Kraftig bladvekst. Ingen gjødsling trengs!

Modningstid:           Middels tidlig, fra først i juli.

Bruk:            Konsum- og konservesbær. God til syltetøy.

Sykdommer:          Utsatt for gråskimmelråte.

Klimasone: H5-6.