Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hjertebergblom

Bergenia cordifolia

Et synonymt navn er hjertebergenia. Slektsnavnet Bergenia stammer fra den tyske lege og botaniker K. A. von Bergen (1704-1760). Artsnavnet cordifolia betyr hjerteforma blad. I Sverige kalles planten hjärtebergenia og i England brukes elephant’s ear og Bergenia.

Hjemsted/Opphav Bergenia har sin opprinnelse fra Sentral-Asia.

Alltidgrønn bladplante med store mørkegrønne, glinsende, læraktige blad og klokkeformete, mørk rosa blomster i knipper på lange skaft. Villig, allergivennlig staude. Klimasone: H7.

  • Hjertebergblomst (Bergenia cordifolia)

  • Hjertebergblomst (Bergenia cordifolia)

  • Bergenia cordifolia

Plantebeskrivelse

40 cm høy, alltidgrønn staude med kraftig, krypende jordstengel som danner rosetter av store, læraktige, glinsende, mørkegrønne og kjertelprikkede blad med slireforma grunn. Klokkeformede, hengende, mørk rosa blomster som sitter i knipper på kraftige, kjøttfulle blomsterskaft i april- juni.

Vekstkrav og klimasone

Bergenia vokser under nesten alle slags forhold i sol og skygge, tørt og fuktig. Men ikke i våt jord. Tolerant på jordreaksjon, men trives godt i jord med en pH mellom 5 og 7. Planten får penest utseende i halvskygge, men blomstrer best på solrik vokseplass. Bergenia kan stå på samme sted i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Bergenia er villige og takknemlige bladstauder, som brukes i rabatter, fjellhagen og i bergsprekker. Også god bunndekke- og kantplante. Brukes også til snitt.  Planteavstand 25-30 cm.

Allergi- og giftfare

Bergenia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling av rotstokken, rotstiklinger eller med frø.