Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanspir

Astilbe japonica

Et synonymt navn er Astilbe japonica-hybrider. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet japonica betyr som kommer fra Japan. I Sverige kalles planten silverastilbe og i England brukes navn som Japanese Astilbe, False Spirea og False Goat's Beard.

Hjemsted/Opphav Arten japanspir dyrkes ikke lenger, kun hybrider som er krysninger, mest mellom A. chinensis og A. japonica.

Halvhøye stauder med finnete blad og spirlignende blomster i røde, rosa eller hvite farger. Allergivennlig rabattstaude. Klimasone H6

  • Astilbe japonica 'Red Sentinel' (Japanspir 'Red Sentinel' hybrid)

Plantebeskrivelse

30 – 50 cm høye, bladfellende stauder med opprett vekst og dekorativt bladverk. Blanke, sammensatte blad med flikete småblader med røde bladstilker. Små blomster i røde og rosa nyanser, som sitter i pyramideformete blomsterstander i juni – august, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Astilbe trives best i fuktig moldjord med lite eller ingen kalk (pH 5-7). Man flere vokser godt i all slags hagejord. Astilbe bør helst ha lett skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol. Blomstringstiden bestemmes noe av plasseringen. I skygge blir blomstringen mindre.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Astilbe har et vakkert bladverk, glinsende grønt, gjerne rødt ved bladsprett, som gjør at planten er gode rabattstauder. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Astilbe er også gode stauder i bedet langs nordveggen. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. . Astilbe kan dyrkes over store deler av Sør-Norge, og på lune steder i Nordland og Troms.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres ved deling vår eller høst eller med basisstiklinger.

Noen gode navnesorter av japanspir

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Bremen’ 60 Mørk rosa Juli-august H6
‘Køln’ 50-60 Rødrosa Juli-august H6
Koblenz’ 50 Mørk røde Juli-august H6
‘Red Sentinel’ 50-60 Sterk rødpurpur Juli-august H6