Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinaspir-hybrider

Astilbe Chinensis-gruppen

Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet chinensis betyr kinesisk. I Sverige kalles planten plymastilbe.

Hjemsted/Opphav Arten kinaspir kommer opprinnelig fra Nordøst-Asia. I dag dyrkes kun navnesorter, som alle er hybrider (krysninger), mest mellom A. chinensis og A. japonica. Den har vært dyrket i Norge siden 1933.

Bladfellende stauder med finnete blad og spirlignende blomster i lilla og rosa farger. Allergivennlig rabattstaude. Klimasone H6.

  • Astilbe chinensis 'Pumila' (Kinaspir 'Pumila' hybrid)

  • Astilbe chinensis 'Finale' (Kinaspir 'Finale' hybrid)

Plantebeskrivelse

30 – 90 cm høye, bladfellende stauder med utbredt vekst og dekorativt bladverk. Blanke, sammensatte blad med flikete småblader. Små, lilla eller rosa blomster i pyramideformete blomsterstander i august–september, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Astilbe trives godt i sol eller halvskygge i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, svakt sur (pH5,5-7) jord. Krever ikke så fuktig jord som arendsspir, og den trives bedre i sol enn andre Astilbe..

Kinaspir tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Astilbe har et vakkert bladverk, glinsende grønt, gjerne rødt ved bladsprett, som gjør at planten er gode rabattstauder. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Astilbe er også gode stauder i bedet langs nordveggen. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om.

Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres ved deling vår eller høst eller ved basistiklinger.

Noen gode sorter av kinaspir

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Pumila’ 30 Mellomfiolett August-september H6
Finale’ 40 Lys rosa August-september H6
‘Serenade’ 40 Mørk rosa August-september H6
‘Superba’ 90 Mellompurpur August-september H6