Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Makinospir

Astilbe simplicifolia

Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet simplicifolia betyr enkeltblada, ikke sammensatt, og viser til blada som er hele. I Sverige kalles planten fjäderastilbe.

Hjemsted/Opphav Arten makinospir dyrkes ikke, kun hybrider (navnesorter) som er blitt til gjennom systematisk krysninger og utvalg mellom flere arter.

Bladfellende stauder med finnete blad og spirlignende blomster i hvite, lyserøde eller lysrosa farger. Allergivennlig rabattstaude. Klimasone H6.

  • Makinospir (Astilbe simplicifolia)

  • Astilbe simplicifolia 'Sprite' (Makinospir 'Sprite' hybrid)

Plantebeskrivelse

30 – 50 cm høy staude med tett, opprett vekst og dekorative skinnende, mørkegrønne blader. Hele eller trådforma blad alt etter sort. Hvite, rosa eller lyserøde blomster i lett hengende, elegante, spirlignende, luftige blomsterstander i juli – august.

Vekstkrav og klimasone

Astilbe trives best i fuktig moldjord med lite eller ingen kalk (pH5-7). Man flere vokser godt i all slags hagejord. Makinospir trives best i skygge på vokseplassen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Astilbe har et vakkert bladverk, glinsende grønt, gjerne rødt ved bladsprett, som gjør at planten er gode rabattstauder. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Astilbe er også gode stauder i bedet langs nordveggen. Planteavstand: 30 cm. Planten er også god til villflor. Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Makinospir kan dyrkes over store deler av landet vårt.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres ved deling vår eller høst eller med basisstiklinger.

Noen gode sorter

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
Aphrodite 40-50 Rødrosa Juli-september H6
Atrorosea 30-40 Karminrosa Juli-september H6
Praecox Alba 40-50 Hvite Juli-september H6
Sprite 40-50 Lys rosa August-september H6