Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Orientvalmue-hybrider

Papaver pseudoorientale

Synonyme navn er Papaver orientale og kjempevalmue. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet orientalis, betyr østerlandsk. I Sverige kalles planten trädgårdsjättevallmo, mens i England blir den kalt oriental poppy.

Hjemsted/Opphav Arten orientvalmue har sin opprinnelse i Nord-Iran, Armenia og Kaukasus. Kom til Europa i begynnelsen av 1700-tallet. I dag er det hybrider (krysninger) som dyrkes.

Bladfellende staude med pålerot, ruhårete, flikede blad og store, røde, rosa eller hvite blomster, etter sort i juni-juli. Rabattplante. Klimasone H6.

  • Orientvalmue (Papaver pseudoorientale)

  • Orientvalmue (Papaver pseudoorientale)

  • Orientvalmue (Papaver pseudoorientale)

Plantebeskrivelse

50-100 cm høye, bladfellende, kraftige, ruhårete stauder med tykk pålerot og hvit melkesaft. Opptil 25 cm lange, ruhårete, lansettformede, flikede blad i rosett ved basis. Bladene visner ned etter blomstring. Opptil 10-15 cm brede blomster i røde, rosa og hvite nyanser (etter sorten), med svarte pollenbærere, i juni-juli. Blomstene sitter enkeltvis i toppen av de bladløse stenglene. Planten overvintrer med bladrosetten.

Vekstkrav og klimasone

Orientvalmue er ikke så nøye på jordtypen, men den trives best i dyp, ganske tørr, sandblanda, godt drenert jord på en solåpen plass. Planten liker ikke vinterfuktighet. Litt årlig gjødsling gir bedre blomstring. Planten bør få stå i ro i mange år, da dens pålerot gjør omplanting svært vanskelig.

Planten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Orientvalmuer er utmerkete rabattplanter som også kan brukes som solitærplanter. Planteavstand: 50 cm. Stauden er også en god snittblomst, som plukkes med stor knopp. Settes i varmt vann (40-50 grader). De tørkede frøkapslene er dekorative.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Orientvalmue kan formeres med rotstiklinger etter blomstring eller med frø.

Noen gode navnesorter av orientvalmue

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
Allegro 60 Rød. Juni-juli H6
Beauty og Livermere’ 100 Dyprød. Juni-juli H6
Helen Elizabeth 70 Laksrosa. Juni-juli H6
Victoria Louise 70 Rosa. Juni-juli H6
Perry’s White 60 Hvit, m/svart flekk. Juni-juli H6
Black and White’ 60 Hvit, m/svart flekk. Juni-juli H6