Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktridderspore Elatum-hybrider

Delphinium Elatum-gruppen

Slektsnavnet Delphinium kommer av gresk delfis, delfin, som sikter til knoppens form når den er halvt utsprunget. Det norske navnet ridderspore kommer av det tyske Rittersporn, da hver enkelt blomst har en lang spore som kan minne om snuten på en delfin. I Sverige kalles planten praktriddarsporre og trädgårdsriddarsporre, mens i England brukes navn på Elatum-hybrider som alpine delphinium og candle larkspur.

Hjemsted/Opphav Elatum-gruppen består av hybrider (krysninger) av arten Delphinium elatum, samt hybrider mellom elatum og Delphinium cardinale, som kommer fra Sør-California. Arten D. elatum stammer fra et område fra Sentral-Europa til Sibir. Arbeidet med Elatum-hybridene har sin opprinnelse i England på slutten av 1800-tallet. På 1900-taller gjorde den tyske planteforedleren Karl Foerster er viktig arbeide med å få fram friske sorter som kunne stå uten oppbinding. Sorten ‘Berghimmel’ så dagens lys her.

Høye, bladfellende, opprette stauder med håndflikete blad og blå, fiolette eller rosa blomster i klaser på kraftige stengler. Hardfør rabattstaude. Klimasone H8.

  • Delphinium elatum 'Berghimmel'

Plantebeskrivelse

80-180 cm høye, kraftige, opprettvoksende stauder med greinete, kjøttfulle røtter. Håndflikete/hånddelte og håndnervete blad. Uregelmessige blomster som sitter mange sammen i en lang klase på høye, kraftige blomsterstengler. Et fellespreg for Elatum-gruppen er at blomsterstandene står høye, tette og rette som lys. Blomstens 5 begerblad er store og fargerike, og det bakerste er utstyrt med en spore som har honning-gjemmere. Kronbladene hos ridderspore er små og uanselige. Blomstene er blå til rødfiolett via rosa, foruten hvite og gule sorter. Blomstring: Juni-oktober, alt etter sorten.

Vekstkrav og klimasone

Ridderspore trives best trives den i på en solrik plass i en veldrenert, men jevnt fuktig, moldrik og næringsrik jord, med en pH mellom 5,5 og 7. Planten tåler ikke uttørking, og bør vannes i tørkeperioder. Dersom stenglene skjæres ned til 20-25 cm etter blomstring, kan planten blomstre igjen om høsten. Planten kan stå på samme vokseplass i 5 år uten omplanting. Både planting og deling bør gjøres om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Praktridderspore er en god rabatt- og solitærplante. Planteavstand: 60 cm. Planten bør bindes opp tidlig i sesongen.

 Allergi- og giftfare

Ridderspore har slimhinne- og hudirriterende egenskaper. Giftige alkaloider finnes i alle plantedeler, men konsentrasjonen er høyest i frøene. Men forgiftningsfaren er liten på grunn av den bitre smaken. Men dyrking bør ikke forekomme på steder hvor små barn ferdes eller leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sorter av praktridderspore formeres med deling eller basisstiklinger. En del hybrider er frøekte, og kan formeres med frø.

Noen gode sorter av praktridderspore i Elatum-gruppen

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Magic Fountain Mix’ 100-180 Hvit, lyseblå, mørk fiolett og lillarosa Juli-august H8
Berghimmel 180 Lyseblå m/hvitt øye Juli-august H8
‘Strawberry Fair’ 180 Purpurrosa Juli-august H8