Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktridderspore Pasific Giant-hybrider

Delphinium Pasific Giant-gruppen

Slektsnavnet Delphinium kommer av gresk delfis, delfin, som sikter til knoppens form når den er halvt utsprunget. Det norske navnet ridderspore kommer av det tyske Rittersporn, da hver enkelt blomst har en lang spore som kan minne om snuten på en delfin. I Sverige kalles planten praktriddarsporre og trädgårdsriddarsporre, mens i England er ett navn som brukes larkspur.

Hjemsted/Opphav Pasific Giant-hybridene er den gruppen som dominerer riddersporesortimentet vårt i handelen. Disse hybridene er foredlet fram I California i USA med tanke på å få gode frøekte sorter. Kjempeplanter i delikate fargenyanser og blomster som er mer eller mindre doble.

Høy, bladfellende, opprett staude med håndflikete blad og blå, fiolette eller rosa blomster i klaser på kraftige stengler. Hardfør rabattstaude. Klimasone H8.

  • Praktridderspore (Delphinium Pasific Giant-hybrid)

  • Praktridderspore (Delphinium Pasific Giant-hybrid)

  • Praktridderspore (Delphinium Pasific Giant-hybrid)

Plantebeskrivelse

80-180 cm høye, kraftige, opprettvoksende stauder med greinete, kjøttfulle røtter. Håndflikete/hånddelte og håndnervete blad. Uregelmessige blomster som sitter mange sammen i en lang klase på høye, kraftige blomsterstengler. Et fellespreg for Elatum-gruppen er at blomsterstandene står høye, tette og rette som lys. Blomstens 5 begerblad er store og fargerike, og det bakerste er utstyrt med en spore som har honning-gjemmer. Kronbladene hos ridderspore er små og uanselige. Blomstene er blå til rødfiolett via rosa, foruten hvite og gule sorter. Blomstring: Juni-oktober, alt etter sorten.

Vekstkrav og klimasone

Ridderspore trives best trives den i på en solrik plass i en veldrenert, men jevnt fuktig, moldrik og næringsrik jord, med en pH mellom 5,5 og 7. Planten tåler ikke uttørking, og bør vannes i tørkeperioder. Dersom stenglene skjæres ned til 20-25 cm etter blomstring, kan planten blomstre igjen om høsten. Planten trenger regelmessig omplanting. Både planting og deling bør gjøres om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Praktridderspore er en god rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Stenglene må ofte tynnes og blindes opp enkeltvis. Planten bør bindes opp tidlig i sesongen

 Allergi- og giftfare

Ridderspore har slimhinne- og hudirriterende egenskaper. Giftige alkaloider finnes i alle plantedeler, men konsentrasjonen er høyest i frøene. Men forgiftningsfaren er liten på grunn av den bitre smaken. Men dyrking bør ikke forekomme på steder hvor små barn ferdes eller leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sorter av praktridderspore formeres med deling eller basisstiklinger. En del hybrider er frøekte, og kan formeres med frø.

Noen gode sorter av praktridderspore i Pasific Giant-gruppen

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
Astolat’ 150 Rosa. Juli-august H8
Blue Bird’ 150 Klarblå m/ hvitt øye.. Juli-august H8
Black Knight’ 150 Mørk fiolett. Juli-august H8
‘Galahad’ 150 Hvit. Juli-august H8
Summer Skies’ 150 Lys blå. Juli-august H8