Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydhavre

Arrhenatherum elatius ssp. bulbosum ‘Variegatum’

Slektsnavnet Arrhenatherum er av gresk arren, hann og anther, børste, og sikter til at hannblomsten har hår eller bust. Artsnavnet elatius betyr høy, bulbosum betyr med løk og variegatus, broket. I Sverige heter planten vitbrokig pärlhavre og i England brukes navnet false oar grass.

Hjemsted/Opphav Den rene arten er viltvoksende i Europa og Vest-Asia.

Middels høyt flerårig, prydgras med underjordiske knoller, som danner åpne tuer med lange, smale, grågrønne blad med hvite kanter. God kontrastplante. Klmasone:H6.

  • Arrhenatherum elatius ssp. bulbosum ‘Variegatum’ (Prydhavre)

Plantebeskrivelse

30-60 cm høyt, flerårig gras, som sprer seg med underjordiske knoller. Danner opptil 30 cm høye, åpne tuer med lange, smale, grågrønne blad med hvite kanter. Opptil 60 cm høye strå, med brunhvite blomster. Blomstene har ingen spesiell prydverdi, men planten er dekorativ med sitt bladverk.

Vekstkrav og klimasone

Prydhavre trives best i en jevnt fuktig, moldrik og næringsrik jord, i sol og halvskygge. Særlig på en solrik vokseplass er det viktig at jorda er fuktig. Blomsterstenglene skjæres bort etter blomstring. Ved å skjære ned hele planten, får planten et vakkert bladverk hele sommeren. La så planten stå i ro til våren, da først fjernes visne rester på planten. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting.

Graset tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Prydhavre plantes i forskjellige rabatter. På steder med halvskygge blir den et «lyspunkt». Den danner stor kontrast til mørkegrønne planter. Arrhenatherum eliatus (hestehavre), finnes vill i Norge.

Allergi- og giftfare

Prydhavre avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Prydhavre formeres med deling.