Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosenbergknapp ‘Rosenteppich’

Hylotelephium pluricaule ‘Rosenteppich’

Synonymt navn: Sedum cyaneum ‘Rosenteppich’ og Sedum pluricaule 'Rosenteppich'. Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere = sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet pluricaule betyr med mange blad.

Hjemsted/Opphav Arten dyrkes ikke, men flere hybrider er i handelen. Blant disse er ‘Rosenteppich’ en av de mest brukte.

Kraftig, bladfellende staude med kjøttfulle stengler, store, blådogga blad og store, mørkerøde blomster i skjermer fra august til oktober. Sukkulent. Klimasone H6.

  • Rosebergknapp 'Rosenteppich'

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy bladfellende, teppedannende staude med tykke, kjøttfulle, blådoggete, grågrønne blad og stengler. Bladene danner løse tepper. Små, karminrøde blomster i stjerneforma klaser i juli – august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Rosenbergknapp er en nøysom plante som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Rosenbergknapp er en god fjellhageplante med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. Planteavstand: 30 cm. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Hylotelephium er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Rosenbergknapp kan formeres med deling og basisstiklinger.