Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkekinagras

Miscanthus sinensis

Slektsnavnet Miscanthus er av gresk miskos, stengel og anthos, blomst. Sikter til de høye blomsterstenglene. Artsnavnet sinensis betyr kinesisk. I Sverige heter planten glansmiskantus og i England brukes navnet maiden silvergrass.

Hjemsted/Opphav Silkekinagras er viltvoksende i Japan og Kina. Arten dyrkes sjelden, men det finnes flere sorter i handelen.

Høyt, flerårig, tuedannende gras med blågrønne, smale, buete strå og blomster i sølvglinsende, fjørbusklignende topper, i august-september. Klimatisk krevende plante. Klmasone:H2-3.

  • Miscanthus sinensis (Silkekinagras Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

120-200 cm høyt, flerårig gras som danner tette tuer av smale, blågrønne, buete blad med ru kanter og en lys midtnerve. Blomster med silkehårete småaks, samlet i sølvglinsende, fjørbuskaktig topper på høye strå. Blomstring fra september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Silkekinagras trives best i drenert, men jevnt fuktig, moldrik, næringsrik jord, i sol eller halvskygge. Graset bør plantes på en noe vindskjermet plass, og vinterdekking må til, særlig de første årene etter planting. Planten bør få stå lenge på samme plass uten omplanting. Både omplanting og nedskjæring gjøres om våren før veksten tar til.

Graset tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruksområder

Miscanthus er en vakker solitærstaude på skjermede steder og ved vann. Den dyrkes ofte i store kar for overvintring inne på frostfritt sted.

Allergi- og giftfare

Miscanthus avgir graspollen og kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Silkekinagras formeres med deling om våren.

Noen gode sorter av silkekinagras

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Gracillimis 100-150 Blad med tydelig sølvstripe September-oktober H2-3
Nishidake 200 Grønne blad med lys midtnerve September-oktober H2-3
Silberfeder 150-200 Mørkegrønne blad. August-oktober H2-3
Strictus 150 Blad med gule striper. September-oktober H2-3
Variegatus 100 Blad med hvite striper. September-oktober H2-3
Zebrinus 150-200 Blad med tverrgående sebrastriper. September-oktober H2-3