Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvfrytle

Luzula nivea

Slektsnavnet Luzula er trolig etter latin lucere, lyse, glinse, som kan sikte til blomstene og frøene. Artsnavnet nivea betyr snøhvit. I Sverige heter planten silverfrytle og i England brukes navnet snowy woodrush.

Hjemsted/Opphav Sølvfrytle er viltvoksende i Sør-Europa.

Alltidgrønt, flerårig, tuedannende gras med mørkegrønne blad med sølvhårete kanter. Sølvhvite blomster i skjermlignende kvaster i juni-juli. Klmasone: H5.

  • Snøfrytle (Luzula nivea) Foto: Rolv Hjelmstad,

Plantebeskrivelse

30-60 cm høyt, alltidgrønt, tuedannende, flerårig gras med blågrønne strå med små hår i kantene, og som sprer seg med jordstengler. Alltidgrønne, mørkegrønne, ca. 5 mm brede blad med sølvhårete kanter. Sølvhvite blomster i skjermlignende kvaster på stengler som er høyere enn bladtuen, i juni-juli. På sensommeren får blomstene en grålig fargetone.

Vekstkrav og klimasone

Sølvfrytle trives best i fuktig, porøs, humusrik leirjord, i halvskygge. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting så lenge den er vakker.

Graset tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Sølvfrytle plantes i rabatter og blant busker og trær i naturlike plantinger. Graset benyttes også som snittblomster i buketter med friske blomster.

Allergi- og giftfare

Sølvfrytle avgir graspollen som kan forårsake pollenallergi hos allergikere.

Formering

Sølvfrytle formeres med deling eller med frø. Planten selvsår seg lett.