Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Solbrud-hybrider

Helenium Autumnale-gruppen

Synonyme navn er praktsolbrud, Helenium x hybrid og Helenium-hybrider. Slektsnavnet Helenium kommer av gresk helios, sol. En annen tolkning er at det er Helena av Troja som har gitt navn til blomsten. Ifølge en legende vokste planten opp der hennes tårer hadde falt. Artsnavnet orientale betyr østlandsk. I Sverige kalles planten vårkrage, solbrud, mens i England blir den kalt sneezeweed.

Hjemsted/Opphav De artene som er brukt for å få fram hybridene (krysningene eller navnesortene) kommer fra Nord-Amerika. Viktigste art i foredlingen har vært høstsolbrud (Helenium autumnale).

Bladfellende, opprette, forgreinede stauder med lansettformede blad og fra rødbrune til gule korgblomster i bladhjørnene Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Helenium - hybrid 'Moerheim Beauty'

Plantebeskrivelse

50-120 cm høye, bladfellende, opprette, rikt forgreinete stauder. Hele, lansettformede, blad. Fra rødbrune til gule korgblomster (etter sort), som sitter i de øvre bladhjørnene. Blomsterkorgas midtskive er nesten trill rund, og kantkronene er noe bakoverbøyde. Blomstring: Juli-oktober, alt etter sort..

Vekstkrav og klimasone

Helenium trives best i en veldrenert, men litt fuktig, næringsrik og humusrik jord, i sol og halvskygge. Gjødsling en gang ilant gir rikere blomstring. Vatning anbefales i tørkeperioder. Planten er relativt rasktvoksende, og den må deles med 4-5 års mellomrom. Deling bør skje om våren. Oppbinding kan bli nødvendig, særlig på steder med noe vind.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Solbrud-hybrider er gode rabattplanter. Planteavstand: 35 cm. De er også vakre snittblomster. Plantene er populære hos biene.

 Allergifare

Solbrud (Helenium) kan etter opplysninger fra England forårsake allergier på slutten av sommeren. Det er grunn til å mistenke at burotallergikere kan få symptomer om de kommer i direkte kontakt med blomstrende eksemplarer av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Helenium formeres med deling, eller topp- eller basisstiklinger som tas om våren.

Noen utvalgte sorter av solbrud-hybrider

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
Crimson Beauty’ 50 Rødbrune. August-september H6
Moerheim Beauty’ 90 Rødbrune. Juli-august H6
Pumilum Magnificum 60 Klargule. Juli-september H6
The Bishop’ 70 Mørkegule. Juli-august H6
Wyndley’ 70 Kopper-oransje. Juli-september H6