Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

E-planter

E-planter er planter som trives godt i norsk klima!

Hva er en E-plante?

En E-plante er en utvalgt sort eller frøkilde som er tilpasset vårt norske klima. Planter med E-plantemerket er på en måte eliteplanter som skal sikre god kvalitet på planter til norske grøntanlegg og hager. E-planter er også med på å sikre dagens krav om kvalitetssikring i produksjonen av E-planter.

I 2008 samarbeidet 13 norske planteskoler i E-plant Norge A.L. om utprøving, produksjon og markedsføring av E-planter. Symbolet på en E-plante ses til venstre.

Fordeler ved bruk av E-planter.

Fordelene kan oppsummeres i følgende punkter:

  • Plantene er utvalgt for norske forhold med tanke på klimatilpasning, sunnhet, prydverdi og bruksegenskaper. Plantene er prøvd ut i Norge gjennom flere år.
  • Plantene har dokumentert sikker frøkilde og sort. Det følger et E-plantesertifikat med alle leveranser av E-planter som dokumentasjon på og

garanti for ekte sorter og frøkilder. E-planter gir også en fordel ved supplering

av planter. Du får samme plante når du supplerer planter fra ulike

leverandører av E-planter.

  • Plantene er produsert i Norge. Det vil si at plantene har vokst i norsk klima

og veien fra produsent til plantested er kort. Det reduserer risikoen for stress på plantene og forutsetningene for sikker utvikling og tilvekst er de beste.

  • Produksjonen er underlagt strenge krav. Det stilles strenge krav til planteskolene som produserer E-planter. Eliteplantestasjonen Sauherad, som står for oppformering av sunt og klimatilpasset plantemateriale i Norge, garanterer for systemet. Produsentene er underlagt en årlig kontroll i regi av Eliteplantestasjonen.
  • Samarbeid med Sverige gir større planteutvalg. E-plant Norge A.L. er bygget opp i nært samarbeid med E-planta Sverige, som har utviklet og er eier av systemet. I praksis betyr det at vi drar gjensidig nytte av det utvalgsarbeidet som er gjort i Sverige og Norge. Det gir et bredere og mer spennende utvalg av planter innen kategoriene busker, klatreplanter, løvtrær og nåletrær.

Hva er forskjellen på en sort med og uten E?.

Alle E-planter er fra planteskolen merket med E etter navnet i beskrivelser og på etiketten. En viktig forskjell på for eksempel bjørkebladspirea ’Tor’ og bjørkebladspirea ’Tor’ E, er at det stilles strengere krav til formering av E-planten. Dette øker sikkerheten for at den virkelig er av den utvalgte sorten ’Tor’.

Hvor finnes info om E-planter?

All informasjon om hvilke planter som omfattes av E-planteordningen i Norge og Sverige finnes på internett under følgende adresser:

E-plant Norge A.L.:

 Adresse:       Postboks 531, 1522 Moss

 Telefon:        97 17 28 26

E-post:         post@eplante.no

 Web:            http://www.eplante.no

E-planta Sverige:

Adresse:       Knut Påls väg 5, S-256 69 Helsingborg

Telefon:        042 – 15 98 00

E-post:         info@eplanta.com    

 Web:            http://www.eplanta.com

 

Les også

Savner du en plante?

Kontakt oss