Fjellflokk
Polemonium caeruleumEt synonymt navn er Polemonium coeruleum. Slektsnavnet Polemonium kommer fra en gammelgresk medisinplante med navnet Polemoniom, av polemos, som betyr strid. Artsnavnene caeruleum og coeruleum betyr himmelblå. I Sverige kalles planten blågull, i Danmark er navnet Jakobsstige (bladet), mens det vanlige engelske navnet er Jacob’s Ladder.
60-80 cm høy staude med opprette, stive, hule stengler, lange, ulikefinnete blad og blå, duftende, klokkeforma blomster i mai-juni. Rabattplante. Klimasone H8.
Plantebeskrivelse
60-80 cm høy, staude med opprett vekst og stive, hule stengler som er kjertelhåret øverst. Sammensatte, ulikefinnete blad med 20-25 smale, lansettformete, spisse småblad uten stilker.
Blå, klokkeforma, brede, inntil 2 cm lange, duftende blomster med en krone som har lapper som er like lange som brede. Men det finnes også sorter med hvite blomster. Blomstene sitter på stilker som er kortere eller like langer som begeret, og de sitter i sammensatte klaser i toppen av stenglene. Blomstring: mai-juni. Fruktene er kapselfrukter.
Vekstkrav og klimasone
Fjellflokk trives best i næringsrik, sandblandet moldjord som er jevnt fuktig, men som er godt drenert, i sol og halvskygge. Planten kan stå urørt på samme plass i mange år. Omplanting kan skje båre vår og høst.
Fjellflokk tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Fjellflokk er en utmerket rabattplante, som egner seg godt i fjellhageplanter og til villflor. Anbefalt planteavstand: 35 cm.
Allergifare
Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Polemonium, er ikke kjent. Men blomsterduften kan irritere innendørs, særlig hos personer som sliter med overfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Fjellflokk kan formeres med frø og deling.