Amurkorktre
Phellodendron amurenseSlektsnavnet Phellodendron er gresk, og kommer av phellos = kork og dendron = tre. Artsnavnet amurense er etter Amur, en lang elv mellom Russland og Kina. I Sverige heter planten Sibiriskt korkträd og i England brukes mest navnene Amur cork tree og Siberian cork tree.
10-15 m høyt, løvfellende tre med en kort stamme, vifteformet bred krone, en tykk, korkaktig bark, ulikefinnete blad og grønngule, nektarrike blomster. Planten får en sterk aromatisk duft om høsten. Klimasone:H4-5.
Plantebeskrivelse
10-15 cm høy, løvfellende tre med en kort stamme, vifteformet, bred krone og en lysegrå, tykk, korkaktig bark med dype furer. Ettårige kvister er grågule til oransje i farge. Små, nakne, gråhårete knopper som er skjult i bladarret. Treet er særbu, det vil si at hann- og hunnblomster sitter på separate trær. Treet får en tydelig, aromatisk lukt om høsten.
Motsatte, ulikefinnete, glinsende grønne, 25-40 cm lange blad ned 9-13 elliptiske til bredt lansettformete, 5-10 cm lange og 3-5 cm brede, tilspissete småblad. Bladranden er svakt rundtannet, tydelig kjertelhåret og bladundersiden er glatt og blågrå – kun midtnerven er håret. Småbladene har gjennomskinnelige punkter, som er kjertler fylt av eteriske oljer. Treet får en gullgul høstfarge. .
Treet blomstrer i juli med små, gulgrønne, nektarrike blomster som sitter i endestilte, 6-8 cm lange, topper. Derfor tiltrekker treet seg humler, bier og andre insekter.
Runde, svarte, ertestore, 5-romma bær med frø som har et hardt skall (på hunnplanter, i september-oktober. Modne frukter lukter terpentin.
Vekstkrav og klimasone
Korktre vokser best i områder med lang og varm sommer, men treet klarer seg også gjennom kalde vintre. Treet som bør plantes dypt, trives best i en i dyp, næringsrik, godt drenert jord som ikke tørker ut for raskt. Planten bør plantes på en solåpen plass. Enkelte år kan treet skades av sein vårfrost, som enkelte år ødelegger de nye skuddene og kan føre til mer buskaktig vekst.
Phellodendron amurense tilrås plantet til klimasone H4-5.
Bruksområder
Korktre er lite plantet i Norge, men det finnes store eksemplarer av treet i flere plantesamlinger. Trærne egner seg som frittstående, slik at den brede, åpne krona og den furete barken kommer til sin rett, eller i grupper med hann- og hunnplanter for å sikre bestøving og fruktsetting.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer med dyrking av Phellodendron, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Korktre tåler å beskjæres, og ofte er det nok å skjære bort skadde greiner, og eventuelt korte inn på noen kvister.
Formering
Korktre formeres med frø og rotstiklinger.