Mjølbær (Melbær)
Arctostaphylos uva-ursiEt synonymt navn er Arbutus uva-ursi. Slektsnavnet Arcostaphylos stammer fra gresk arktos = bjørn og staphule = drue (fruktene). Artsnavnet uva-ursi kommer fra lat. uva = drue og ursus = bjørn, «bjørnedrue». Svenske navn mjölon og mjölbär, mens noen engelske navn er uva-ursi, bearberry, rockberry, mountain cranberry og red box.
3-10 cm høy, eviggrønn, viltvoksende, teppedannende busk med nedliggende stengler som slår rot. Mørkegrønne, læraktige, små blad og små hvite blomster med rosa skjær i nikkende klaser i mai-juni. Røde steinfrukter. Viltvoksende, allergivennlig busk som liker best sur jord. Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
3-10 cm høy, eviggrønn, teppedannende busk med nedliggende greiner som slår røtter. Grønnlige til rødbrune unge skudd som kan bli opptil 50 cm lange.
Mørkegrønne, læraktige, 1-3 cm lange, omvendt eggformete, butte til svakt utrandete blad som smalner av mot basis, med en lysere underside, og som har et tydelig årenett og fine randhår.
Små, hvite med rosa skjær, 5-tallige, krukkeformete blomster i nikkende klaser, som er håret innvendig. Blomstring i mai-juni. Fruktene er 5-6 mm lange, runde, skinnende røde og melne steinfrukter.
Vekstkrav og klimasone
Mjølbær vokser i naturen på myr, lyngmark, skredjord og morene i nordlige områder. Busken vokser best på sur, silikatrik jord, men vokser også brå på kalkrik berggrunn, ofte på et tynt, organisk jordsmonn.
Arctostaphylos uva-ursi tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Mjølbær er en såkalt pionerplante og troliog var en av de første planter i landet vårt etter siste istid. Den er en god markdekker på sandjord, i fjellhagen eller mellom rododendron. Plant helst karplanter. Den tåler omplanting dårlig. Plantes den ved fjelleskrenter og grove murer, kan den danne et hengende tepper utenfor kantene.
Allergi- og giftfare
Mjølbær er en allergivennlig plante, hvor det ikke finnes rapporter om helseproblemer ved dyrking. Bladene inneholder garvesyre og planten er brukt i medisinsk sammenheng. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Beskjæring av mjølbær trengs svært sjelden.
Formering
Mjølbær kan formeres med frø og vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).
Sort
Arctostaphylos uva-ursi ‘Hjuksebø’ er en god sort som stammer fra Eliteplantestajonen Sauherad i Telemark.