Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Balsamspringfrø

Impatiens balsamina

Et synonymt navn Impatiens hortensis. Slektsnavnet Impatiens betyr ømtålelig, og viser til frøkapslene som sprekker og slynger ut frøene ved den minste berøring (springfrø). Artsnavnet balsamina er fra gresk balsamon = balsam (en velduftende harpiks). Noen engelske navn på planten er balsam, garden balsam, rose balsam og spotted snapweed.

Hjemsted/Opphav Balsamspringfrø har sitt opphav i et område fra India til Kina.

25-60 cm høy, ettårig, opprett plante med en tykk, grov stamme, brede, lansettformete blad og duftende, hvite, rosa eller røde blomster alt etter sort, fra juni til frosten. Plante for bed og krukker, foruten å være potteplante innendørs.

  • Impatiens balsamina (Balsamspringfrø) Foto: backyardnature.net

Plantebeskrivelse

25-60 cm høy (etter sort), ettårig, opprett plante med kjøttfull, grov stamme og brede, lansettformete, sagtannete, lysegrønne blad.

Duftende, hvite, rosa eller røde blomster i ulike nyanser, som sitter i bladhjørnene på stammens øvre del. Blomstene er enkle eller fylte alt etter sort. Blomstring fra juni til frosten. Frukta en kapsel.

Vekstkrav

Balsamspringfrø trives bra på de fleste jordtyper, men jorda bør være jevnt fuktig, veldrenert og næringsrik. Vokseplassen bør være solrik eller få halvskygge.

Bruksområder

Balsamspringfrø egner seg best i bed, store potter og kasser. Brukes også som potteplante innendørs. God plante i vinterhager.

Allergifare

Impatiens er en allergivennlig plante for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Balsamspringfrø formeres med frø, som såes i hus, og plantes ut på vokseplassen som en utplantingsplante når faren for frost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss