Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spansk flagg

Ipomoea lobata

Synonyme navn rødgul stjernevindel, Mina lobata og Ouamocelit lobata. Slektsnavnet Ipomoea er av gresk ipos = orm og omorios = lik, som viser til at planten er en slyngplante. Artsnavnet lobata = flikete (bladene). I England brukes navn som the fire vine, firecracker vine og Spanish flag..

Hjemsted/Opphav Ipomoea lobata er viltvoksende i sørlige områder av Mexico.

2-3 m høy, flerårig klatreplante, som dyrkes som ettårig hos oss, og som har motsatte, mørkegrønne, 3-flikete blad. Mørkerøde blomster som skifter farge til oransje og gul, og som sitter i en klase fra juli til frosten. Plantes i større potter på balkonger og i glassdekte uterom.

  • Ipomoea lobata (Spansk flagg) Foto: planteabc.dk

  • Ipomoea lobata (Spansk flagg) Foto: planteabc.dk

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, flerårig slyngplante som dyrkes som ettårig i Norge, med motsatte, mørkegrønne, 3-flikete blad.

Blomster som først er mørkerøde, og som senere skifter farge til oransje og til sist fløtegul. Blomstene er hjulformete og sitter samlet i ensidige klaser. Blomstring fra juli til oktober.

Vekstkrav

Ipomoea vokser bra i flere veldrenerte jordtyper, men trives best i en næringsrik, sandblandet moldjord, på en solrik og lun vokseplass. Planten må vannes i tørkeperioder.

Bruksområder

Ipomoea lobata egner seg godt i større potter på balkonger og glassdekte uterom. Husk at planten må ha noe å klatre i. Planten brukes også som en potteplante innendørs.

Allergifare

Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men frøene hos Ipomoea er svært giftige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Spansk flagg formeres med frø som såes inne og som senere plantes ut på voksestedet som en utplantingsplante når faren for frost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss