Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lakseroljeplante

Ricinus communis

Synonyme navn er oljeplante, risinus Slektsnavnet Ricinus er gammellatin for flått eller skogbjørn, som trolig viser til frøet som ligner en fått i form. Artsnavnet communis = vanlig. Noen engelske navn er Ricinus, the castor bean og castor oil plant.

Hjemsted/Opphav Ricinus communis har sin opprinnelse fra tropiske områder i Afrika og Asia. Plantebeskrivelse

1,5 – 3 m høy, flerårig busk med lang, tykk rot, hule, røde eller fiolette stengler, store, dekorative, skjoldformete blad og gulhvite blomster i lange blomsterstander i juli og august. Vakker solitærplante. Planten dyrkes som ettårig hos oss.

  • Ricinus communis (Lakseroljeplante) Foto: hort.extension.wisc.edu

Plantebeskrivelse

1,5 – 3 m høy, flerårig, halvt treaktig busk med en kraftig, vekst, lang, tykk rot og innhul, litt voksaktig stengel som er grønn, rød eller fiolett. Stengelen inneholder en fargeløs plantesaft. Langstilkete, dekorative, 20-30 cm brede, håndflikete, skjoldformete og skruestilte blad med ribber som har samme farge som stengelen.

Gulhvite, enkjønna blomster med 5 hinneaktige dekkblad som sitter i lange blomsterstander med hannblomster nederst og hunnblomster øverst. Hannblomsten har flere, forgreinete pollenbærere, mens hunnblomsten har et fruktemne med 3 rom og 3 store, røde arr. Blomstring i juli-august.

Store, kuleformete kapselfrukter med myke tagger. Hver frukt har 3 rom og i hvert rom ligger et 10-12 mm langt, glinsende, gråbrunt, ovalt, bønneformet, marmorert frø med et kjøttaktig vedheng og en hvit, fet frøkjerne. Frøene er oljerike og brukes i fremstilling av risinolje og lakserolje.

Vekstkrav 

Lakseroljeplante trives best i en veldrenert, næringsrik, sandblandet moldjord på en solrik, lun vokseplass.

Bruksområder

Lakseroljeplante er en vakker solitærplante, og den egner seg som bakgrunnsbeplantning i større plantebed. Planten brukes mest i innebeplantninger i oppvarmete omgivelser.

Allergi- og giftfare

Selv om det utvinnes olje fra frøene som brukes av mennesker, så er frøene svært giftige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Ricinus formeres med frø, og frøplantene må kultiveres i hus før utplanting på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Sorter

Ricinus communis ‘Carmencita’ – sort med mørkerøde blad og mørkt røde frøkapsler.

Ricinus communis ‘Gibson‘ – sort med mørkerøde blad og lysende røde frøkapsler.

Ricinus communis ‘Zanzibariensis‘ – høy sort med grågrønne blad og grønne frøkapsler.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss