Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sjøsivaks

Schoenoplectus lacustris

Synonyme navn er Scirpus lacustris, Scirpus ssp. lacustris, Schoenoplectus lacustris ssp. lacustris. Slektsnavnet Schoenoplectus ble lansert av den østerrikske1 botanikeren Eduard Palla (1864-1922). Artsnavnet lacustris = som vokser i vann. Noen engelske navn er Common Bulrush, Bulrush og Lakeshore Bulrush.

Hjemsted/Opphav Sjøsivaks er viltvoksende i fersk- eller brakkvann på alle kontinenter, men med flest funn i Europa og Asia og noen spredte funn i Nord-Amerika og på andre kontinenter. I Norge er den mest vanlig på Østlandet og rundt kysten til Sognefjorden, og i Trøndelag.

100-200 cm høy, flerårig, eviggrønn sumpplante med krypende jordstengler og opprette, hule, sylindriske, grågrønne blad med små, brune blomster i toppen, i juni-september. Klimasone: H5.

  • Schoenoplectus lacustris (Sjøsivaks) Foto: powo.science.kew.org

Plantebeskrivelse
100-200 cm høy, flerårig, eviggrønn sumpplante som kan vokse både ved og i vann. Planten har krypende jordstengler (rhizom) og den danner store, åpne bestander. Fra jordstenglene skyter det opp hule, margfylte, sylindriske, grågrønne blad og i enden av bladstilkene dannes små, piggete, brune blomster, fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone
Sjøsivaks trives aller best i en jevnt fuktig (våt), humusrik, leirholdig, godt sandblandet, kalrkrik jord med en surhet mellom 6,5 og 8. Jorda bør være næringsrik og det anbefales gjødsling med langtidsgjødsel (Osmocote). Planten som foretrekker en lys vokseplass, tåler også godt minusgrader.
Sjøsivaks tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder
Sjøsivsivaks er en viktig våtmarksplante som plantes i stillestående vann, rennende vann og opptil 40 cm dypt vann ved innsjøer, dammer og sakterennende elver. Plant i vannkantenr.

Allergi- og giftfare
Slekta Schoenoplectus har stor pollenproduksjon, men forårsaker ingen påviselige pollenallergier. Andre problemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering
Sjøsivaks sprer seg med utløpere, som kan deles opp til nye planter.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss