Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Steppeløk

Allium christophii

Synonyme navn er persiastjerne og Allium albopilosum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet christophii er ett Christoph som først beskrev planten. Det gamle artnavnet albopilosum = hvithåret (bladenes underside). I Sverige heter planten stäpplök. Vanlige engelske navn er Persian onion og Star of Persia.

Hjemsted/Opphav Steppeløk er viltvoksende fra Iran til Tyrkia i steinete fjellier på mellom 900 og 2250 m over havet.

40-60 cm høy løkplante med lange, grunnstilte blad og smale, lilla, stjerneformete, metallglinsende blomster i kulerunde blomsterstander på stive stilker, i juni-juli. Vakker solitær- og rabattplante. God snitt- og tørkeblomst. Klimasone: H3.

  • Allium christophii (Steppeløk) Foto: beechmount.ie

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, løkplante med en rund, ca. 3 cm bred løk. Linjeformete, grunnstilte, 15-40 cm lange og 3 cm brede, litt duggete blad med hår på undersida og langs kantene. Bladene visner ned i blomstringstida. Planten har en svak duft.

Lilla, stjerneformete, smale, metallglinsende blomster som sitter samlet på stive stilker i luftige, kuleformete, 15-20 cm brede blomsterstander, i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Steppeløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig moldjord.

Planten tilrås plantet til klimasone H3. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg i sørlige deler av landet vårt.

Bruksområder

Steppeløk er en vakker solitærplante, men den bør plantes slik at bladene skjules av andre planter under blomstringa. Den er også en god rabattplante mellom stauder og lave busker. Endelig er den en god snittblomst, og frøstandene er godt egnet til tørking.

Planting og stell av løk

Steppeløk plantes i september og senest i oktober. Løken legges 10 cm dypt og gjerne i grupper med 30 cm mellom løkene. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst. Den kan stå i jorda hele året.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Men sideløkene kan tas opp på sensommeren og legges i jorda igjen på et annet sted hvor de kan få vokse seg store. .

På steder med dårlig snødekke, særlig i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Steppeløk kan formeres mest med sideløker om høsten. Frø kan brukes, men med frø kan det ta år før ny blomstring.

Sykdommer

Løkskimmel (sopp) kan angripe løkene.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss