Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Farrerløk

Allium cyanthophorum var. farreri

Et synonymt navn er Allium farreri. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet cyanthophorum er av tatin cyanthus = lite beger og phorus = bærende. Navnet Farrer er etter den engelske planteforskeren Reginald John Farrer (1880-1920), som oppdaget planten I Kina og tok den med til England. I Sverige heter planten farrerlök.

Hjemsted/Opphav Allium cyanthophorum var farreri er heimehørende i Nordvest-Kina, hvor den vokser på graskledde bakker i 2000 – 3300 m høyde over havet.

20-40 cm høy løkplante med underjordiske stengler, lange, grunnstilte, linjeformete blad og rødlilla, klokkelignende blomster i en blomsterstand i toppen av stilkene, i juni-juli. Fjellhageplante. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, tuedannende løkplante med sylindriske, 5 mm brede løker som sitter samlet i klynger på underjordiske stengler. Hver løk danner 3 -6 grunnstilte, opprette, linjeformete, 20 cm lange, graslignende blad.

I toppen av den ca. 30 cm høye stilken sitter 6-30 rødlilla, klokkeformete blomster samlet i en blomsterstand som er 5-6 cm bred. Blomstrering skjer i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Allium cyanthophorum var. farreri trives best på en varm, solrik plass i en jevnt fuktig, veldrenert, godt sandholdig, leirholdig moldjord.

Planten tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en lun, drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Farrerløk plantes både i bed og fjellhager, dersom ikke jorda er for tørr.

Planting og stell av løk

Farrerløk plantes om høsten i september eller oktober. Løken legges 5-10 cm dypt og gjerne i grupper med 25 cm mellom løkene. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst. Den kan stå i jorda hele året. Ved kjøp er det enklest å kjøpe pottedrevne planter, da tørre løker er sjelden å få tak i.

På steder med dårlig snødekke, særlig i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Allium cyanthophorum var. farreri kan formeres med å dele opp tuene om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss