Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkeløk

Allium narcissiflorum

Et synonymt navn er Allium pedemontanum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet narcissiflorum betyr narcissblomstrende. I Sverige heter planten klockløk og et engelsk navn er Piedmont Garlic.

Hjemsted/Opphav Klokkeløk er en av villøk som er viltvoksende fra Alpene gjennom nordvestlige Italia (Piemonte og Liguria), sørvest i Frankike (Provence og Dauphine), i Portugal til Kaukasus.

15-20 cm høy løkplante med kort jordstengler, grunnstilte, glinsende, grågrønne blad og purpurrøde, klokkeformete blomster i knipper i toppen av stilkene, i juni-juli. vakker rabattplante. Klimasone: H4.

  • Allium narsissiflorum (Klokkeløk) Foto: cotswoldgardenflowers.co.uk

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, tuedannende løkplante med 5 mm lange, avlange løker, som sitter samlet i klynger på korte jordstengler (rhizomer). Grågrønne, langsmale, 10-25 cm lange blad.

Purpurrød, klokkeformete, 1-1,5 cm lange, nedovervendte blomster som sitter i knipper med 5-8 blomster, i toppen av de opprette stilkene.

Om våren vokser det opp 2-4, glinsende mørkegrønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 8 cm brede blad fra løken. Blomstring skjer i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Klokkeløk trives best på en lun vokseplass med lett skygge, i en veldrenert, sandblandet moldjord som ikke er for tørr og litt næringsrik.

Allium narcissiflorum tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en lun og varm vokseplass, kan den greie å overvintre over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Klokkeløk er en vakker rabattplante, som plantes i bed i fjellhager, kasser og krukker.

Planting og stell

Klokkeløk legges om høsten (september-oktober), 7-10 cm dypt og med 20 cm avstand mellom løkene.Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, kan løkbedet med fordel dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Klokkeløk formeres med sideløker som skilles fra morløken, og legges på sensommeren (august).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss