Klokkeløk
Allium narcissiflorumEt synonymt navn er Allium pedemontanum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet narcissiflorum betyr narcissblomstrende. I Sverige heter planten klockløk og et engelsk navn er Piedmont Garlic.
15-20 cm høy løkplante med kort jordstengler, grunnstilte, glinsende, grågrønne blad og purpurrøde, klokkeformete blomster i knipper i toppen av stilkene, i juni-juli. vakker rabattplante. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
15-30 cm høy, tuedannende løkplante med 5 mm lange, avlange løker, som sitter samlet i klynger på korte jordstengler (rhizomer). Grågrønne, langsmale, 10-25 cm lange blad.
Purpurrød, klokkeformete, 1-1,5 cm lange, nedovervendte blomster som sitter i knipper med 5-8 blomster, i toppen av de opprette stilkene.
Om våren vokser det opp 2-4, glinsende mørkegrønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 8 cm brede blad fra løken. Blomstring skjer i juni-juli.
Vekstkrav og klimasone
Klokkeløk trives best på en lun vokseplass med lett skygge, i en veldrenert, sandblandet moldjord som ikke er for tørr og litt næringsrik.
Allium narcissiflorum tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en lun og varm vokseplass, kan den greie å overvintre over store deler av landet vårt.
Bruksområder
Klokkeløk er en vakker rabattplante, som plantes i bed i fjellhager, kasser og krukker.
Planting og stell
Klokkeløk legges om høsten (september-oktober), 7-10 cm dypt og med 20 cm avstand mellom løkene.Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.
På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, kan løkbedet med fordel dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.
Allergi- og giftfare
Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Klokkeløk formeres med sideløker som skilles fra morløken, og legges på sensommeren (august).