Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjærperleblom

Muscari comosum

Synonyme navn er fjærperleblomst og Leopoldia comosa. Slektsnavnet Muscari kommer av latin muscus, myske og viser til duften (søtlig). Artsnavnet comosum = sterkt hårete. Det svenske navnet er fjãderhyacint, mens et engelsk navn er Tassel Hyacint.

Hjemsted/Opphav Muscari comosum hører naturlig heime i Sør-Europa og Lilleasia, hvor den blant annet vokser i tørre enger opptil 2000 moh.

20-30 cm høy, løkplante med en stor, eggformet, rødbrun løk, brunflekket stengel, rosettstilte, kjøttfulle blad og duftende, blåfiolette blomster som består av både fertile og sterile blomsterdeler. Blomstring: april-mai. Verdifull og villig vårplante i fjellhager, rabatter og i kar. Snittblomst. Klimasone: H6.

  • Muscari comosum 'Plumosum' (Fjærperleblom 'Plumosum') Foto: gardenseedsmarket.com

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy løkplante med en stor, eggeformet, rødbrun løk. Glatt, 30-40 cm høy, brunflekket stengel med linjeformete, kjøttfulle, 15-20 cm lange, renneformete blad som er like lange som stengelen, og hvor 3-4 blad sitter i en rosett ved basis av planten.

Duftende, blåfiolette blomster som består av både fertile og sterile blomsterdeler. De opptil 100 fertile blomstene nederst på stenglene, er mørkeblå med grønnhvite lapper ogde sitter på korte stilker, mens de små, 20-30 sterile blomstene sitter er blå, og sitter i toppen av stenglene i en hodeformet klase. Blomstring: mai-juni. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Fjærperleblom stiller små krav til vokseplassen og den trives godt i en veldrenert, jevnt fuktig, sandblandet moldjord, på en solrik eller lett skygget vokseplass.

Muscari comosum tilrås plantet til klimasone H6. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Muscari er villige vårplanter som nyttes i fjellhagen, i steinpartier, langs kanter, i rabatter, til grupper i tynt gras og under busker og trær. Perleblomst er vakrest når mange plantes sammen slik at de etter hvert danner tette, blå matter. Voksestedet bør dekkes mot tidlig vårfrost (bladene kommer tidlig). Plantes også ofte i potter og andre kar. Den egner seg også til snitt og til driving.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er fra september til tidlig oktober. Leggedybde er 10-15 cm og med en avstand mellom løkene 8-10 cm. Den bør få stå i fred på vokseplassen i mange år.

Allergi- og giftfare

Muscari er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres mest med deling av etablerte planter om høsten. Men frø kan brukes.

Sykdommer

Muscari kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken.

Sort

Muscari comosum ‘Plumosum’ (Syn. ‘’Montrosum’) er en steril sort uten blomster, men som har tette, fjærlignende hoder av brunrosa tråder. Se bildet over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss