Edelnarsiss
Narcissus ×incomparabilisSlektsnavnet Narcissus er etter den greske ynglingen Narkissos, som var så betatt av sin egen skjønnhet ved synet av sitt speilbilde i en kilde, at han tærte bort og døde. Han ble straffet for sin grusomhet mot fjellnymfen Ekko, som elsket han forgjeves. På hans dødssted vokste det opp en plante som ble kalt opp etter han. Artsnavnet incomparabilis = uforlignelig. Det svenske navnet er stjärnnarsiss og noen engelske navn er Hybrid Daffodil, Nonesuch Daffodil, Large-Cup-Daffodil, Small-Cup-Daffodil og Peerless Daffodil.
35-45 cm høy løkplante med løk av varierende størrelse. Grønn stengel med grågrønne, jevnbrede, lange blad som har kun en blomst i toppen. Hvite til oransje, ensfargete og flerfargete blomster i alle nyanser med en søt lett duft, alt etter sort, i april-mai. Rabattplante for bed og kar. Klimasone: H5-6.
Plantebeskrivelse
35-45 cm høy, flerårig løkplante med en opprinnelig, 3 cm bred løk, men flere av hybridene har en større løk.
Blomsterstengel med grågrønne, jevnbrede, 35 cm lange, 1-1,5 cm brede blad som har kun en blomst i toppen.
Den opprinnelige hybriden har en lysegul krans av blomsterdekkblad og en oransjegul bikrone. Denne er ikke i handelen i dag.
De tallrike hybridsortene, som er å få kjøpt, har blomster fra hvitt til oransje i alle nyanser, ensfargete og flerfargete, med en lett, søt duft. Blomsterdekkbladene er 3-3,5 cm lange og ca. 1,5 cm brede. Kransen med kronbladene bøyer seg bredt utover. Bikrona, som er minst en tredjedel av lengda av blomsterdekkbladene, er oransjegul, 1-2 cm lang og skålformet med en bølget kant. Blomstring: april-mai. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Edelnarsiss trives best i jevnt fuktig, men drenert, leirholdig, sandblandet moldjord, med pH6-7, på en vokseplass med sol og noe skygge.
Narcissus incomparabilis tilrås plantet til klimasone H5-6. Den kan dyrkes over store deler av landet vårt.
Bruksområder
Edelnarsiss egner seg til planting i bed i fjellhager, i plen med tynt gras og i potter. Hjorten liker ikke planten. Blomsten har en lett, søt duft.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løk er i september. Leggedybde er 10-15 cm for planten og avstand mellom løkene er 10-15 cm. Planten kan få stå på samme plass så lenge blomstringa er bra. Dersom blomstringa avtar eller stopper opp, kan løkene graves opp og omplantes.
Allergi- og giftfare
Narcissus har en giftig cellesaft og personer som arbeider med løker og planter kan få hudreaksjoner. Personer som sliter med duftoverfølsomhet kan få problemer med plantenes kraftige duft. Men problemene er ikke så alvorlige at dyrking frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Edelnarsiss formeres ved fradeling av oppdeling av etablerte planter.
Sorter
Selv om den opprinnelige hybriden ikke er i handelen, så finnes tallrike navnesorter som deles inn i grupper og undergrupper etter blomstens utseende. Her er det tatt med 3 grupper og noen enkeltsorter, for å illustrere omfanget av ulike sorter.
Sommerfuglnarsisser omfatter sorter som har et særegent utseende. Blomsten har en flikete bikrone, som er nesten like bred som kransen av blomsterdekkblad.
Noen sorter er: ‘Cassata’ med hvite blomster; ‘Chanterelle’ med gule blomster i to nyanser; ‘Leamon Beauty’ med hvite blomster med klargule striper og ‘Parisienne’ med kremhvite blomster med en mørk oransje bikrone.
Gruppen, fylte narsisser har blomster med mange blomsterdekkblader i midten i stedet for en utpreget skål eller rørformet bikrone. Sortene varierer mye i størrelse og farge. Noen sorter med fylte blomster er: ‘Dick Wilden’ med blomster i gule nyanser; ‘Flower Drift’ med blomster i hvitt, gult og oransje; ‘Golden Dukar’ med helt gule blomster; ‘Tahiti’ med lysegule og oransjerøde blomster; ‘Texas’ med lysegule og oransjegule blomster og ‘White Lion’ med hvite og gule blomster.
Barnarsisshybrider har blomster med en bikrone som er en tredjedel lang som blomsterdekkbladene i den ytre kransen. Av sorter kan nevnes: ‘Barret Browning’ har blomster med hvite dekkblader og en sterkt oransje bikrone og ‘Birma’ som har blomster med en klargulkrans og en varmt, oransje bikrone.
Andre viktige sorter
Sorter med en flat, skålformet eller rørformet bikrone, som er lenge enn en tredjedel av blomsterdekkbladene i den ytre kransen. Her kan nevnes: ‘Charlton’ som har blomster med helt gule blomsterdekkblad med en rørformet krone; ‘Curly’ har blomster med gule blomsterdekkblader og mørkt, oransje, skålformet bikrone med en frynset kant; ‘Flower Record’ har blomster med skålformet bikrone som er gul med oransje kant; ‘Ice Follies’ med hvite blomster med en blekgul, skålformet bikrone som blir mer gul med tida; ‘Quirinus’ med lysegule blomster med tofarget, skålformet bikrone i gult og oransje og ‘Salome’ med hvite blomster med en rørformet bikrone i gult og aprikosrosa.