Stortreblad
Trillium grandiflorumNoen synonyme navn er storblomstret Trillium og Trillium chandleri. Slektsnavnet Trililium, av latin tri = tre (3-delt blomst) og liliaceous, for blomstens utseende (traktformet). Artsnavnet grandiflorum = store blomster. I Sverige heter planten stort treblad, mens noen engelske navn er White Trillium,Large-Flowered Trillium, Great White Trillium ogWhite Wake-Robin.
30-35 cm høy, flerårig plante med en kort, knollignende rotstokk, en opprett stengel med 3 grønne,spisse, eggformete blad og en hvit blomst med 3 kronblad. i mai-juni. Plante for en fuktig plass med lett sur jord i noe skygge. Klimasone: H6-7.
Plantebeskrivelse
30-35 cm høy, flerårig, urteaktig plante med en kort, tykk, knollignende rotstokk (rhizom). På en opprett, opptil 40 cm høy stengel sitter 3 grønne, spisse, eggformete blad med en bølget kant. Over bladene på et kort skaft sitter en blomst med 3 hvite, 4-9 cm lange kronblad, som etter hvert får en rosa tone. Blomstene er først opprette, men senere blir de nikkende. De ytre blomsterdekkbladene er grønne og utstående, mens de indre er større, hvite med tydelige nerver. Pollenknappene i blomsten er gule. Blomstring: mai-juni. Frukta er en bærfrukt.
Vekstkrav og klimasone
Stortreblad trives best i en drenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandholdig, lett sur (pH 5-7) moldjord, på en vokseplass med noe skygge.
Trillium grandiflorum tilrås plantet til klimasone H6-7. Den plantes over store deler av landet vårt, opp til Troms.
Bruksområder
Stortreblad trives godt på fuktige steder i skyggen av løvfellende trær og busker.
Planting og stell av rotknollene
Anbefalt plantetid er på sensommeren, men siden planten ofte selges som en staude dyrket i potte, kan den plantes når som helst i sesongen. .
Leggedybde for rotstokker er ca. 10 cm, med en 20-25 cm mellom plantene. Pottete plantes så dypt som de står i potten. De bør få stå i ro lenge.
Allergi- og giftfare
Selv om planten er giftig, er det ikke funnet opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Trillium formeres mest med deling av rotstokken om våren eller på forsommeren. Frø kan også brukes.