
Pepper
Piper nigrumSynonyme navn er vanlig pepper, krydderpepper, svart pepper, hvit pepper og grønn pepper. Slektsnavnet Piper kommer trolig fra latin piper som betyr ‘lang pepper». Artsnavnet nigrum = svart. I Sverige kalles planten pepper eller svart peppar, og noen engelske navn er Pepper, Piper, Indian pepper, Black pepper, White pepper og Green pepper.
6-10m høyt, flerårig, eviggrønn slyngplante med glatte, blanke, hjerteformete, læraktige blad med små, grønnhvite, blomster i hengende klaser og kulerunde pepperfrukter. Overvintrer ikke hos oss. Krydderplante.
Botanisk beskrivelse
6-10 m høy, flerårig, eviggrønn, buskformet klatreplante, som slynger seg rundt andre større planter på vokseplassen. Pepper har glatte, blanke, spisst ovale eller hjerteformede, læraktige, 12-18 cm lange blad.
Små, grønnhvite, ubetydelige blomster som sitter 7-11 samlet i lange, hengende klaser. Planten er både særbu og sambu, det vil si at det finnes både hann- og hunnblomster på samme plante. Etter blomstring dannes kulerunde, 5-6 mm brede, steinfrukter med ett frø, som er grønne som umodne, men som blir røde eller gule når de modner. Det kan være opptil 50 pepperkorn i hver klase. Pepperfruktas sterke smak skyldes først og fremst alkaloidene piperin og piperidin, som finnes i plantens eteriske olje.
Former (varianter) av pepper
Både svart, hvit og grønn pepper kommer fra den samme planten. Forskjellen mellom de forskjellige pepperslagene er at de høstes ved forskjellig modningsgrad og bearbeides på ulike måter.
- Svart pepper er umodne steinfrukter (bær) som er fermentert (gjæret) og tørket. Fermentering er en gjæringsprosess som skjer med hjelp av mikroorganismer, blant annet bakterier og sopp.
- Grønn pepper er umodne steinfrukter (bær) som er høstet og tørket uten uten fermentering.
- Hvit pepper er modne steinfrukter (bær) hvor fruktkjøttet er fjernet, slik at nesten bare frøet er igjen.
Vekstkrav
Piper nigrum trives best I en jevnt fuktig, men veldrenert, godt sandholdig humusjord både I sol og skygge. Planten vokser også bra I annet jordsmonn.
Historie
Pepper er et av de eldste kjente kryddrene, og det antas at den har vært i bruk i Østen i omkring 4000 år. Planten har vært dyrket i det sørlige India i flere tusen år. På Alexander den Stores tid (300 år før vår tid), ble det opprettet handelsruter til og fra India, og pepperen fant veien til Europa. Krydderet ble raskt populært og en viktig handelsvare. Etter hvert overtok araberne handelen, og pepper ble fraktet sjøveien fra India og videre med karavaner over Den arabiske halvøy. Araberne opprettet et peppermonopol. De holdt opprinnelsen til pepper hemmelig og oppnådde astronomiske priser på krydderet. Til tross for dette var pepper svært populært blant romerne og ble et statussymbol.
I begynnelsen av Middelalderen tok Venezia kontrollen over pepperhandelen, og prisene steg mye. Men vesteuropeerne jobbet godt for å ta kontroll over krydderhandelen og unngå peppermonopolet. I 1498 fant portugiseren Vasco da Gama sjøveien til India, og dermed ble Lisboa Europas nye krydderhovedstat. Omkring 100 år senere overtok hollenderne krydderhandelen etter blodige kriger i Sørøst-Asia. På 1600-tallet kom også England med i denne viktige handelen gjennom handelskompaniet East India Company, som av dronning Elizabeth 1 fikk enerett på handel øst for Kapp det Gode Håp.
Den eldste skriftlige kilden for pepper i Norge er en runestav fra 1300-tallet i Bergen.
Bruk
Det er frukten med frø som brukes til krydder. Krydderet har en sterk og brennende smak.
Svart pepper er svært anvendelig og passer i de aller fleste middagsretter. Pepper, særlig hel, svart pepper, tåler lang koketid og brukes i kraft, supper og gryteretter. Bruken av pepper er utbredt over hele verden, men i Østen er bruken mer sjelden. I Kina brukes svart pepper nesten bare ved koking av kraft.
Pepper passer sammen med de fleste andre krydder og er en av ingrediensene i de fleste krydderblandinger og kryddersauser. Pepper egner seg også til frukt og desserter som jordbær , eksotisk frukt og mørk sjokolade.
Grønn pepper brukes mest syltet i Vesten, ofte i sennep, kryddersauser, ost og til sennep og til peppersteik og til kaldt kjøtt og i pateer.
Hvit pepper brukes ofte i hvite sauser. Den er noe skarpere enn den svarte, men ikke så aromatisk, og kan tilsettes mot slutten av koketiden for å justere styrken på retten. Hvit pepper er i ferd med å erobre Østen og brukes tidvis i stedet for sichuanapepper.
Olje av pepper inneholder carvacrol, eugenol og safrol. Oljen blir brukt i næringsmiddel- og parfymeindustrien.
Allergifare
Rapporter om helseproblemer ved hobbydyrking av pepper er ikke funnet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Pepper formeres mest vegetativt med stiklinger.