
Sar (Sommersar)
Satureja hortensisSynonyme navn er sommersar, hagesar, bønneurt, pepperurt, fattigmannskrydder, kyndel, Calamintha hortensis og Clinopodium Hortense. Slektsnavnet Satureja er et latinsk navn på et slag mynte hos Ovid, død i år 17. Artsnavnet hortensis = hage, dyrket. I Sverige heter planten kyndel og sommarkyndel, og i England brukes navn som Summer Savory, St Julians Herb, Satyricon og Stone Basil.
20-40 cm høy, ettårig, urteaktig plante, med litt treaktige, godt forgreinete stengler, spisse, lansettformete, mørkegrønne blad og små hvite eller lyserøde, duftende blomster, juli-september. Krydderplante med en aromatisk, litt pepperaktig smak.
Botanisk beskrivelse
20-40 cm høy, ettårig, urteaktig plante med en treaktig, godt forgrienet stengel og spisse, lansettformete, smale, mørkegrønne blad. Planten har en aromatisk, litt pepperaktig smak.
Bittersmå hvite eller lyserøde, duftende blomster, fra juni-september. Frukta er en liten, nøtteaktig spaltefrukt.
Vekstkrav
Satureja trives best I en veldrenert, godt sandholdig, næringsfattig, kalkholdig eller nøytral jord på en solrik vokseplass. Planten tåler litt tørke.
Historie
Sar har vært brukt som mat- og medisinplante Langt tilbake I tid. Romerske soldater spredte sar nordover I Europa. I Norge ble sar dyrket I urtehagen på Akershus festning alt på 1600-tallet. I klosterhagene fikk ikke munkene lov å dyrke sar, da det ble sgt at planten var en fare for kyskheten. På den tiden var sar kjent for å virke seksuelt prestasjonsfremmende, og det latinske navnet Satureja skal være avledet av satyr, som igjen har gitt oss ordet satyriasis, som betyr sykelig kjønnsdrift hos menn.
Innen folkemedisinen er sar blitt brukt mot blant annet von dhals, fordøyelsesproblemer og astma. Sar skal også lindre insektstikk.
Bruk
Bladene brukes til mat, enten friske eller tørkede. Smaken er skarp, pepperaktig og aromatisk med undertoner av timian.
I matlaging passer sar sammen med fet mat som pølser, kjøttfarse, svin- og fårekjøtt. Sar er også velegnet sammen med bønner (derav navnet bønneurt), og som smakstilsetning i gryteretter, sauser og supper. I tidligere tider ble urten også brukt som en peppererstatning (derav navnene pepperurt og fattigmannskrydder). Sar mister mye av smaken ved varmebehandling og bør tilsettes mot slutten av koketiden.
Sar har utbredt bruk i det bulgarske kjøkken der den kalles alles chubriza, som også er navnet på en bulgarsk krydderblanding.
Eterisk olje fra sar brukes innen aromaterapi. Endelig må det nevnes at bier og pollinerende insekter tiltrekkes av sar.
Allergi- og giftfare
Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking av sar foreligger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Sar kan formeres med frø, deling og stiklinger.