Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pipernell

Sanguisorba minor

Synonyme navn er pimpernellblodtopp, Poterium sanguisorba og Pimpinella sanguisorba. Slektsnavnet Sanguisorba er av lat. sorbere = drikke, supe. Artsnavnet minor = liten, lav. I Sverige kalles planten pimpernell og äkta pimpernell. Noen navn i England er Burnet, Salad burnet, Garden burnet, Burnet saxifrage, Lesser burnet og Small burnet.

Hjemsted/Opphav Sanguisorba minor hører opprinnelig heime i Mellom- og Sør-Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika. Men planten er forvillet i mange andre land. I Norge finnes den forvillet på tørre bakker noen steder i Sør-Norge.

20-60 cm, høy, eviggrønn, flerårig plante med krypende jordstengler, greinete stengler med ulikefinnete, grågrønne blad og rosa eller rødlige blomster i runde hoder, i juni-august. Gammel medisin- og krydderplante. Klimasone H4.

  • Sanguisorba minor (Pimpernell) Foto: plants.ces.ncsu.edu

  • Sanguisorba minor (Pimpernel) Foto: incrediblevegetables.co.uk

Botanisk beskrivelse

20-60 cm høy, eviggrønn, flerårig, urteaktig, tuedannende plante med krypende jordstengler (rhizomer), opprette, greinete stengler med ulikefinnete, grågrønne, ellipseformet blad med skarpe tenner i kantene.

Først grønne, senere rødlige eller rosa, enkjønnet blomster som sitter i tette, runder hoder med støtteblad. Blomsten mangler kronblad, men har 4 farga begerblad som ligner kronblad, 1 griffel og 4 korte, pollenbærere med gule pollenknapper. Frukta er en snau, firkantet nøttefrukt med ett frø.

Vekstkrav og klimasone

Pimpernell trives best på en solrik vokseplass, i en jevnt fuktig, veldrenert, godt kalkholdig, næringsrik, sandholdig, moldrik jord.

Sanguisorba minor tilrås plantet til klimasone H4.

Historie

Både pimpernell og slektningen blodtopp har lang tradisjon som medisinplanter. De har først og fremst blitt brukt som blodstillende middel, men også mot diaré, brannsår og som urindrivende middel.

Bruk

Unge blad av pimpernell har en mild og god smak som minner om agurk og nøtter. De kan drysses over salater, supper og gryteretter, eller brukes i sauser og urtesmør.  Bladene kan også sette smak på kremoster, youghurt og de kan brukes på smørbrød, i eggerøre eller som erstatning for persille som garnityr. Den nøtteaktige og litt tørre agurksmaken gjør at urten dessuten passer godt i sauser til grillet eller kokt fisk.

I prydsammenheng er pimpernell en dekorativ kantplante.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer med dyrking av Sanguisorba er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Pimpernell formeres med frø som sås om våren, eller ved deling av rota om våren eller høsten.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss