
Kongestuevin
Cissus alataNavn og opprinnelse Noen synonyme navn er kongevin, Cissus sulcicaulis var. alata, Cissus pubescens, Cissus rhombifolia, Gondoloma alata, Vitis alata, Vitis trifoliata var. alata,Vitis rhombifolia og Rhoicissus rhombifolia. Slektsnavnet Cissus er av gresk cissos = eføy, som viser til plantens voksemåte. Artsnavnet alata = med vinger. Noen engelske navn er Grape Ivy, Grape Leaf Ivy, Oak Leaf Ivy og Venezuela Treebine.
100-160 cm høy, eviggrønn, treaktig klatreplante med myke stengler og som klatrer med slyngtråder. Motsatte, glinsende, mørkegrønne, rombeformete blad. Uanselig blomster. Populær, nøysom og lettstelt blad-, ampel- og klatreplante i stua.
Botanisk beskrivelse
100-160 cm høy, eviggrønn, flerårig, treaktig klatreplante med smale, myke stengler med klatretråder som griper tak i espalier, andre planter o.l. Motsatte, mørkegrønne, glinsende, 3-koplete blad med stilkete, rombeformete, spisse og tannete småblad. Unge skudd er rødaktig dunhåra. Uanselige blomster som kommer sjelden.
Bruk
Kongestuevin er en nøysom og lettstelt bladplante som er populær på grunn av sitt vakre bladverk og at den trives godt i et stueklima.
I tillegg er planten også en god ampelplante, særlig hvis unge skudd knipes av, slik at planten vokser som et «buskas» rundt potta. Endelig må det nevnes at planten er en god klatrer, som kommer til sin rett om den får klatre rundt en stokk eller i et espalier. Planten vokser raskt, og den har en god dekkevne.
Allergifare
Det er ingen rapporter om om at hoobydyrking av Cissus har skapt vansker for pollenallergikere og astmatikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Av og til må skudd fordeles og skjæres tilbake for å holde planten på den tiltenke plass I stua. En eventuell beskjæring bør foretas tidlig på året, slik at nye skudd får vokse til I en lys periode.
Formering
Cissus formeres med stiklinger. Ikke bruk de bløte skuddspissene til stiklinger, men velg I stedet korte sideskudd med minst 3 blad. Plant tre stiklinger I hver potte. Potta kan gjerne plasseres I en plast Vekstkrav og stell som potteplante
Sort

Cissus alata ‘Ellen Danica’ er en sort med skinnende, mørkegrønne, rombeformede blader med distinkte tannkanter, som ligner formen på eikeblader. Dens robuste og attraktive bladverk gjør den til et perfekt valg for å henge kurver eller klatre opp i et espalier.
Bruk og stell som potteplante
Vekstmedium
Den beste jorda til Cissus er en porøs, godt kalkholdig jord. Siden vanlig blomsterjord blir for sur, bør den tilsettes løvjord eller kompostjord og 1/3 grov sand.
Krav til lys
Kongestuevin er nærmest å betrakte som en halvskyggeplante, og den vokser best uten direkte sollys. I stua trives planten best i et vindu som vender mot nordøst eller mot vest. Den trives også godt på en lys vegg mot sør inne i stua.
Krav til temperatur
Planten trives godt i en vanlig romtemperatur, det vil si 15-20 grader, om sommeren. Unngå trekk og store temperaturvariasjoner vinters tid. Den tåler temperaturer ned til 12 grader.
Krav til vanning
Om sommeren er en jevnt fuktig, men ikke våt jord det beste for kongestuevin. For våt jord gir en slapp plante og den kan begynne å råtne. En ukentlig dusj er positivt om sommeren. Om vinteren er det ofte nok med en vanning hver 14. dag.
Ønske om luftfuktighet
En relativ luftfuktighet på 50-60 % er ok. Sett gjerne potta på fuktig småstein. En vannfordamper er også til god hjelp.
Krav til næring (gjødsling)
Kongestuevin trenger jevnt mye næring om sommeren, særlig om den står på en lys plass. I perioden aprli-september anbefales gjødselvann med normal styrke hver uke. Om vinteren er det nok med gjødsling en gang i måneden.
Omplanting
Det øverste jordlaget i potta bør byttes ut annenhvert år for eldre planter, men unge planter bør omplantes hvert år. Omplanting bør skje i februar-mars. Om mulig så bør omplanting skje på plassen der planten står.