Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Humle

Humulus lupulus

Slektsnavnet Humulus er navn på humle hos Hildegardis Pinguia (død 1179). Artsnavnet latinske lupulus betyr ulv, og hentyder til at humlen klatrer over andre planter og kan kvele dem. Navn på humle hos Plinius (død 79). Det norske navnet humle, kan muligens hentyde til hunnplantens blomsterstand, som ligner et humlebol. Også i Sverige heter planten humle, og i England brukes navnene Hop, European Hop og Common Hop.

Hjemsted/Opphav Humle er viltvoksende i Europa.

Høy, viltvoksende, urteaktig slyngplante som klatrer med slyngende stengler og stive hår. Populær og villig plante. Klimasone: H8.

  • Humulus lupulus (Humle)

  • Humle (Humulus lupulus)

  • Humle (Humulus lupulus)

  • Humle (Humulus lupulus)

  • Humulus lupulus TELEDØL® E (‘Epltel’) (Humle TELEDØL® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Humulus lupulus TELEDØL® E (‘Epltel’) (Humle TELEDØL® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Humulus lupulus TELEDØL® E (‘Epltel’) (Humle TELEDØL® E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

6-7 m høy, hurtigvoksende, viltvoksende, flerårig urteaktig slyngplante (staude) med rotstokk, stive klatrehår og slyngende stengler som dreier mot høyre. Som staude visner den ned om høsten, men kommer igjen med nye skudd om våren. Motsatte, håndnervete, håndflikete, sterkt ruhårete blad. Planten er særbu, det vil si at hann- og hunnblomster vokser på forskjellige planter. De mer uanselige hannblomstene sitter i knipper, mens de grønnlige hunnblomstene er samlet i en konglelignende blomsterstand. Disse inneholder stoffet lupulin, som er en viktig smakstilsetning i ølbrygging.

Vekstkrav og klimasone

Humle er ikke kravfull med tanke på vokseplassen, men den trives best i humusrik, godt kalkholdig, fuktig jord i halvskygge eller skygge.

Humulus lupulus tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Humle egner seg godt til å kle en pergola, mur, søyle eller et gjerde. Den må ha netting, snorer eller espalier, etc. å klatre etter. Etter etableringsfasen de to første årene, er den hurtigvoksende og dekker godt. Den er en sikker plante også på nordsiden av hus, da den trives i skygge. Planteavstand: 0,7-1 m. I Norge finnes den så vel dyrket som forvillet i urer og kratt helt opp til Lofoten.

Allergi- og giftfare

Noen få pollenallergikere reagerer på humlepollen. Direktekontakt med ferske fruktstander kan gi hudproblemer (dermatitt) og øyenproblemer (konjunktivitt). Men fra Norge forekommer ingen slike rapporter. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Humle tåler godt beskjæring, men trenger ingen regelmessig beskjæring. Visne stengler fra fjoråret bør fjernes. Humle er en frodig plante som må »temmes» nå og da. Beskjæring kan skje hele sommeren.

Formering

Humle kan formeres med deling om våren eller med rotstiklinger. Nye planter oppstår også ved å legge rotdeler i jorda.

Utvalgte sorter

Humle ‘Aureus’ – Humulus lupulus ‘Aureus’ er en gyllengul form av humle, som er litt lavere enn arten. Klimasone: H6-7.

Humulus lupulus TELEDØL® E (‘Epltel’) (Humle TELEDØL® E) Foto: Eliteplanter.no

Humle ‘Teledøl’ E – Humulus lupulus ‘Teledøl’ E

Norsk E-plante (eliteplante) med gule hunnrakler. Klimasone: H7-8.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss