Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Busknellik

Dianthus barbatus

Et synonymt navn er bustnellik. Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomst, dvs. navnet betyr guden Zevs sin blomst. Navnet betyr også toblomstret. Artsnavnet barbatus betyr som har skjegg, som viser til blomstens utseende. Det norske navnet viser til plantens noe uryddige vekst. I Sverige heter planten borstnejlika, mens den i England kalles Sweet William

Hjemsted/Opphav Busknellik stammer fra Sør-Europa. I dag dyrkes et stort antall kultivarer (navnesorter), i et stort antall farger og fargekombinasjoner.

Sommerblomst med opprett, busket vekst, glatte, oppsvulmede stengler, mørkegrønne, lansettformete blad og enkle eller fylte, røde, rosa eller hvite blomster i tett, flate skjermer, fra juni-august. God i bed og til snitt.

  • Dianthus barbatus (Busknellik)

Plantebeskrivelse

10-50 cm høy sommerblomst, som er 2-årig, men da den ikke er herdig nok, dyrker vi den som ettårig. Opprett, busket, uryddig vekst. Stengelen er glatt, med oppsvulmede ledd og motsatte, brede, mørkegrønne, lansettformete blad. Hele den første sommeren danner planten kun blad, mens blomstene kommer i rikt monn sommeren etter. Røde, rosa eller hvite, ofte tofargete blomster i ulike nyanser, som sitter i toppen av stenglene i tette, flate skjermer. Blomstene er som oftest enkle, men fylte sorter finnes. Kronbladene har en lang negl. Blomstring i juni-august. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Busknellik trives best i kalkholdig, dyp moldjord på en solrik plass. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv, som fås kjøpt, særlig på leirjord. Planten overvintrer dårligere i fuktig jord ifølge danskene. Busknellik tåler vind og regn uten at planten tar noe særlig skade.

Bruksområder

Dianthus barbatus plantes mest i bed, hvor planten presenterer seg best om flere planter settes sammen i gruppe. Planteavstand i gruppe: 35 cm. Planten egner seg godt i fjellhager. Busknellik egner seg også til snitt. Holdbarhet på 1-2 uker. Planten sår seg noe i bedet. Den finnes forvillet enkelte steder på Østlandet.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Nyere sorter av nellik har mest fylte blomster og sprer derfor ikke pollen. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Busknellik formeres med frø. Planten har ca. 700-900 frø pr. gram, og 2 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18-20 o C spirer frøet på 1 uke. Hos oss dyrkes busknellik som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men i gode strøk av landet kan den såes direkte på vokseplassen, eller den sår seg selv.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss