Blokkebær
Vaccinium uliginosumSynonyme navn er skinntryte, mikkelsbær og blakkbær. Slektsnavnet Vaccinium har en usikker opprinnelse, men navnet stammer muligens fra oldtidsspråket thraco-pelasgisk, som er et navn som ble brukt av Plinius på en plante som vokser på fuktige steder. Artsnavnet uliginosum betyr «som vokser på våte steder». I Sverige brukes navn som odon og slinnon, mens i England brukes blant annet navn som bog bilberry, bog blueberry, northern bilberry og western blueberry.
Viltvoksende bærlyng med opprett vekst, rund, gulgrønn kvist, høstfargete blader, hvite til rosa blomster og blådoggete bær. Planten er viltvoksende i hele Norge. Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
Arten er en 60 cm høy, løvfellende, stivt opprett, sterkt forgreina busk med runde, gulbrune, nesten snaue kvister. Eldre stammebark faller av. Skruestilte, brunlige knopper, 1-3 mm lange med 2-3 synlige knoppskjell.
Elliptiske til omvendt eggformete, 1-3 cm lange, helrandete, blålig grønne blad med svært kort bladskaft og litt hår på undersiden. Høstfarger i rødlige nyanser.
Blomstene sitter enkeltvis eller parvis og blomstringen er i mai-juni. Blomsten består av et kort, 4-lappet beger og en 4-lappet, hvit eller rosa, krukkeformet krone, 4 mm lang og pollenknapper med små, tynne horn. Bærfrukta er om lag 6 mm lang, ofte noe kantet, blå og dogget. Fruktsafta er fargeløs, og den smaker emment, søtlig.
Vekstkrav og klimasone
Blokkebær vokser i naturen i sumpskog på myrer og heier, særlig der det er næringsfattig, sur grunn.
Busken vokser til klimasone H8.
Bruksområder
Blokkebær brukes ikke som hageplante hos oss. Men den kan ha stor interesse ved revegetering. Bærene har vært brukt til matlaging, men siden bæra inneholder små frøkjerner er den ikke populær å spise. Safta i bæra skal visstnok kunne fjerne flekker fra blåbær og andre bærslag.
Allergi- og giftfare
Ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking av blokkebær er funnet.
Formering
Vaccinium kan formeres vegetativt med kviststiklinger, skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging.