Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Åkerbær

Rubus arcticus

Synonyme navn er allåkerbær, arktisk bringebær og dvergbringebær. Slektsnavnet Rubus er et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter, men som passer best på bringebær. Det var de gamle romerne som ga bjørnebær navnet Rubus. Artsnavnet arcticus kommer av lat. arctos, som betyr nordlig eller arktisk. I Sverige brukes navnet allåkerbär. mens engelske/amerikanske navn er Arctic Bramble, Arctic Raspberry, Nagoonberry, Northern Blackberry og Rubus arcticus ssp. acaulis.

Hjemsted/Opphav Åkerbær er både en sirkumpolar art, som vokser naturlig i Nord-Sverige, Norge, Finland, Russland, noen få steder i Estland og deler av Nord-Amerika og Canada.

Viltvoksende, urteaktig, tornefri bærplante med krypende stengler, 3-flika eller 3-kopla blad, nærmest rosa blomster og spiselige, brunrøde, saftige, smakfulle frukter. Klimasone H7.

  • Rubus arcticus (Åkerbær)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, løvfellende, krypende, flerårig plante (staude) med tornelrie greiner, som er treaktige ved basis. De tannete bladene er 3-flikete eller 3-koplete.

Planten blomstrer i juni-juli, med 15-25 mm brede, sterkt rosenrøde blomster. Blomstene, som har 5-7 kronblad, sitter 1-3 sammen på lange stilker. Selv om åkerbær er særkjønnet, kan både hann- og hunnblomster finnes på samme plante. De smakfulle, mørkt brunrøde fruktene, modner i løpet av august måned.

Vekstkrav og klimasone

Åkerbær er en naturplante som finnes i det meste av landet, men som er mest vanlig i nord. Planten vokser i sur jord, rik på organisk materiale, på gressbakker, i krattskoger og på heier. I indre deler av Troms vokser åkerbær nærmere 1000 m over havet.

Åkerbær vokser til klimasone H7.

Bruk

Åkerbæret har en veldig søt, saftig smak med en ananaslignende aroma. Bærene kan spises direkte fra planten, men de brukes oftere til kaker, syltetøy, likør og annet. I Finland lages konfekt av åkerbær.  Den svenske botanikeren Carl von Linné beskrev åkerbæret som en delikatesse.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss