Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blokkebær

Vaccinium uliginosum

Synonyme navn er skinntryte, mikkelsbær og blakkbær. Slektsnavnet Vaccinium har en usikker opprinnelse, men navnet stammer muligens fra oldtidsspråket thraco-pelasgisk, som er et navn som ble brukt av Plinius på en plante som vokser på fuktige steder. Artsnavnet uliginosum betyr «som vokser på våte steder». I Sverige brukes navn som odon og slinnon, mens i England brukes blant annet navn som bog bilberry, bog blueberry, northern bilberry og western blueberry.

Hjemsted/Opphav Vaccinium uliginosum finnes viltvoksende i Nord-Europa og i Nord-Amerika. I Norge deles arten i 2 underarter – vanlig blokkebær (V. u. ssp. uliginosum), som er en 60 cm høy, opprett busk og polarblokkebær (V. u. ssp. microphyllum), som er en 10 cm, krypende busk. Blokkebær er sirkumboreal og svært vanlig i hele landet.

Viltvoksende bærlyng med opprett vekst, rund, gulgrønn kvist, høstfargete blader, hvite til rosa blomster og blådoggete bær. Planten er viltvoksende i hele Norge. Klimasone: H8.

  • Foto: Åslaug Viken, lisens CC BY 4.0 - hentet fra Artsdatabanken.no

Plantebeskrivelse

Arten er en 60 cm høy, løvfellende, stivt opprett, sterkt forgreina busk med runde, gulbrune, nesten snaue kvister. Eldre stammebark faller av. Skruestilte, brunlige knopper, 1-3 mm lange med 2-3 synlige knoppskjell.

Elliptiske til omvendt eggformete, 1-3 cm lange, helrandete, blålig grønne blad med svært kort bladskaft og litt hår på undersiden. Høstfarger i rødlige nyanser.

Blomstene sitter enkeltvis eller parvis og blomstringen er i mai-juni. Blomsten består av et kort, 4-lappet beger og en 4-lappet, hvit eller rosa, krukkeformet krone, 4 mm lang og pollenknapper med små, tynne horn. Bærfrukta er om lag 6 mm lang, ofte noe kantet, blå og dogget. Fruktsafta er fargeløs, og den smaker emment, søtlig.

Vekstkrav og klimasone

Blokkebær vokser i naturen i sumpskog på myrer og heier, særlig der det er næringsfattig, sur grunn.

Busken vokser til klimasone H8.

 Bruksområder

Blokkebær brukes ikke som hageplante hos oss. Men den kan ha stor interesse ved revegetering. Bærene har vært brukt til matlaging, men siden bæra inneholder små frøkjerner er den ikke populær å spise. Safta i bæra skal visstnok kunne fjerne flekker fra blåbær og andre bærslag.

Allergi- og giftfare

Ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking av blokkebær er funnet.

Formering

Vaccinium kan formeres vegetativt med kviststiklinger, skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss